Megártott a hidegfront? Orbán embere úgy hallotta, szinte minden magyar dolgozik, aki él és mozog

Milyen válság?

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adatai szerint továbbra is rendkívül alacsony a regisztrált álláskeresők száma Magyarországon, augusztusban a háború és az elhibázott szankciók (?) okozta nehéz gazdasági helyzet ellenére összesen 228 504 álláskereső szerepelt a nyilvántartásban – közölte Czomba Sándor szerdán.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára úgy fogalmazott:

„ez az elmúlt három évtized harmadik legjobb eredménye, egy év alatt 3 ezerrel, 2010-hez képest pedig már több mint 400 ezerrel esett vissza a regiszterben szereplők száma. Míg a dollárbaloldal (?!) kormányzása alatt munkanélküliség volt, addig a nemzeti kormány közel elérte (sic!) a teljes foglalkoztatottságot.”

A politikus öröme azért is érdekes, mert a KSH áprilisi adatai szerint 190 ezer főre rúgott a munkanélküliek száma, sőt

ez az érték is növekedés volt a korábban a mért számokhoz képest.

Emellett azt sem szabad elfelejteni, hogy a közfoglalkoztatottakat is beleszámolják a dolgozói létszámba, így az éhbérből élő, 100 ezer forintot sem kereső magyarok is benne vannak a listában.

Czomba szerint azonban kiváló a helyzet, a kormány számlájára írja, hogy „foglalkoztatási fordulat” következett be, a munkanélküliség harmadára csökkent, a hazai aktivitási ráta 63,5 százalékról 78 százalékra nőtt.

Ahogy közleményében fogalmazott, a gazdaságilag aktív népesség száma egy év alatt 67 ezer fővel emelkedett, amely által az aktivitási ráta 1,1 százalékponttal tovább javult. Így ma már a munkavállalási korú férfiak 82,6 százaléka, a nők 73,3 százaléka van jelen a magyar munkaerőpiacon – állította a politikus. Közleményéből továbbá kiderült, hogy a teljesítménnyel az uniós rangsor aljáról sikerült a lista középmezőnyébe kerülni – legalábbis ezt állítja.

Több területen nagyon rosszul teljesítünk, az oktatást tekintve például kiderült, hogy a magyar diákok 12 százaléka korán elhagyja az iskolát – ez mellesleg az harmadik legrosszabb adat az Európai Unióban.

(MTI korrigálva/Nyugati Fény)

Valódi Hírek