Rendkívüli: Választási csalás miatt vádat emeltek Donald Trump ellen

Bajban van Orbán Viktor kebelbarátja.

Történelmi esemény zajlott egy washingtoni bíróságon: először vádolnak meg egy volt amerikai elnököt azzal, hogy

az alkotmányt és a demokráciát próbálta aláásni.

Csalással, összeesküvéssel és más bűncselekményekkel vádolják Donald Trumpot, aki 2021. január 6-án

nem volt hajlandó átadni a hatalmat Joe Biden megválasztott elnöknek.

A volt elnök a vádak szerint tudatosan és következetesen terjesztett hazugságokat a 2020-as elnökválasztásokról, ezzel olyan bizalmatlanságot és gyűlöletet szított híveiben, amely a Capitolium több áldozatot követelő ostromához vezetett.

Trump mellett hat társának a felelőssége is felmerül. Az elnökválasztás utáni szavazatszámlálások alatt a szoros államok tisztségviselőit próbálták rábeszélni arra, hogy „találjanak elég voksot” a republikánus exelnök győzelméhez (az USA választási rendszerében az egyes tagállamok felelnek az elnökválasztás lebonyolításáért).

Trump szerint a vádemelés az „1930-as évek náci és más önkényuralmi diktatúrák” hangulatát idézi. Szerinte csak azért támadják, mert el akarják lehetetleníteni 2024-es visszatérését a Fehér Házba.

A bíróság csütörtökre idézték be a volt elnököt. Amerikai elemzők szerint mindenképp gyors eljárásra lenne szükség, ugyanis nemsokára indulnak a republikánus párton belüli előválasztások. Jövő év elején már megkezdődnek a voksolások arról, hogy ki legyen az amerikai jobboldal elnökjelöltje a 2024 novemberében tartandó elnökválasztáson.

Márpedig a közvélemény-kutatások szerint

Trump nagy fölénnyel vezeti a republikánus jelöltek népszerűségi listáját.

Ezen pedig kérdéses mennyire tud változtatni az, ha az exelnök börtönbe kerül. Amit viszont ez az ügy is megmutat: az Egyesült Államok kezd vészesen megosztottá válni.

(thehill.com/cnn.com)

Valódi Hírek