Videóval: Meglepő válaszokkal rukkolt elő Szijjártó Péter néhány kínos kérdésre

A hivatala szerint ugyanis nem állnak rendelkezésre a beszerzés dokumentumai.

Kedden az ATV és az Index közös podcastjának vendége volt Szijjártó Péter. A Konkrétan című műsorban Rónai Egon többek között arról kérdezte a külgazdasági és külügyminisztert, hogy tényleg ledarálták-e a lélegeztetőgép-beszerzések dokumentumait.

A tárcavezető közölte, hogy neki fogalma sincs. Mint mondta, nem hiszi, hogy ilyen történt, ő legalábbis

erre nem adott utasítást.

Ígérete szerint utánanéz majd, hogy a hivatalos papírok miért nem elérhetők – ugyis a Transparency International ezt kapta hivatalos válaszként korábban.

Szijjártó a történethez hozzátette:

ő megbántódott a bírálatok miatt.

A lélegeztetőgép-biznisz ügyében a kormány ugyanis sok kritikát kapott.

Megosztotta: egy matematikai modell alapján számolták ki, hogy mennyi lélegeztetőgépre lesz szükség – persze, ezt pontosan nem tudták megmondani. A feladatot viszont megkapták a beszerzésre, ráadásul gyorsan kellett cselekedniük. A tárcavezető szerint a beszerzés sem normál piaci körülmények között történt, sőt – fogalmazott – „vadnyugati állapotok” uralkodtak.

Nyugtázta: minden az állami forintokkal történő gondos hozzáállás keretében történt.

Szóba került Magyarország európai uniós tagsága is. Szijjártó

el sem tudja képzelni, hogy egy vita során megkérdőjeleződne a tagság.

Mint mondta, a magyar gazdaság nagy bajba kerülne, ha például nem férne hozzá a közös piachoz. Továbbá az ország beruházásvonzó-képessége is rossz irányba fordulna.

Az akkumulátorgyár-beruházásokkal kapcsolatban megosztotta: ő légvonalban 5 kilométerre lakik a gödi akkumulátorgyártól, így

megérti, hogy az emberek a saját mikrokörnyezetükért aggódnak.

Ugyanakkor elismételte, hogy ezek a gyárak – vélekedése szerint – nem jelentenek veszélyt a környezetre.

Pedig pár napja kiderült, hogy civil kezdeményezésre szakértői vizsgálat indult Győrben. Az eredmény az akkumulátorgyártáshoz is használt, NMP nevű mérgező oldószert mutatta ki a talajvízben. A civilek ezzel kapcsolatban követelik, hogy elemezzék a kimutatott anyag jelenlétének okait, valamint az egészségügyi kockázatát.

(ATV Magyarország/YouTube)

Valódi Hírek