Aggódhat Putyin: A Wagner-csoport súlyos üzenetet küldött az orosz diktátornak Prigozsin halála miatt

Egyik parancsnokuk is meghalt.

Mint megírtuk, szerdán lelőtték Moszkva közelében Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér magángépét. A repülőgépen összesen tíz utas tartózkodott, akik a „baleset” során mind meghaltak. Orosz közlések szerint eddig nyolc holttestet azonosítottak.

A Meduza orosz hírportál a Grey Zone Telegram-csatorna információi alapján arról írt, hogy Prigozsin magángépét a légvédelem lőtte le, ugyanakkor ezt hivatalosan nem erősítették meg.

Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye Moszkva által kinevezett igazgatási főtanácsának tagja a Wagner-csoport parancsnokaival egyeztetve megerősítette: Prigozsin és a zsoldossereg egyik parancsnoka, Dmitrij Utkin is életét vesztette.

Egy, a Wagnerhez közel álló Telegram-csatornán arról írtak, hogy amennyiben bizonyítást nyernek a Prigozsin haláláról szóló hírek, úgy

megszervezik a második „Igazság Menetet”, és elindulnak Moszkva felé,

ugyanis úgy vélik, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnöknek és a Kremlnek is köze van a történtekhez.

Erről egy képernyőfotót is megosztott Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója az X-en (a volt Twitteren).

Tarjányi Péter, biztonságpolitikai szakértő az Index Frontvonal című műsorában reagált Prigozsin gépének lezuhanásának hírére. A szakértő szerint „nagyon-nagyon-nagyon nagy eséllyel Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője halott”.

Tarjányi emlékeztetett arra is, hogy gyakran halnak meg balesetben Vlagyimir Putyin orosz elnök ellenfelei, kritikusai vagy azok, akik a rezsimtől eltérő módon kommunikálnak.

„A véletlen katasztrófát nagyon-nagyon-nagyon nagy eséllyel kizárom.

Prigozsin fellázadt, és ezért halnia kellett”

mondta Tarjányi Péter, hozzátéve: „az orosz valóság újabb fejezetét láthatjuk. Ennyi…”

Mindeközben a Visegrád 24 jelentése szerint Fehéroroszország megszüntette az internetkapcsolatot Tale falu környékén, ahol éppen a Wagner-csoport fő tábora állomásozik – jelentette az X-en a hírügynökség.

A portál jelezte, az internetet elvágó intézkedés arra utalhat, hogy Putyin és fehérorosz szövetségese, Aljakszandr Lukasenka azt tervezik megakadályozni, hogy a Wagner egymástól elszakított részei kapcsolatba tudjanak lépni egymással és gyors együttes reagálásra szánják el magukat.

(Anton Gerashchenko/Twitter/ index.hu nyomán)

Kapcsolódó:

https://nyugatifeny.hu/2023/08/23/repulogep-katasztrofaban-meghalt-az-orosz-zsoldossereg-hirhedt-vezere

Valódi Hírek