Repülőgép-katasztrófában meghalt az orosz zsoldossereg hírhedt vezére

Komoly konfliktus volt Putyin és közte.

Egy oroszországi repülőgép-balesetben meghalt Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője – közölte a BBC.

A fedélzeten tartózkodó további tíz ember szintén életét vesztette.

Korábban a Wagner-csoporthoz köthető Gray Zone Telegram csatorna arról számolt be, hogy a repülőgépet a légvédelem lőtte le a Moszkvától északra fekvő Tver régióban.

A Moszkvából Szentpétervárra tartó repülőgép hét utast és három fős személyzetet szállított. A Gray Zone tájékoztatása szerint a helyi lakosok két durranást hallottak a becsapódás előtt, és két páranyomot is észleltek.

A TASZSZ hírügynökség azt közölte: a gép földet érve gyulladt ki. Hozzátették, négy holttestet már találtak.

A repülőgép kevesebb mint fél órája volt a levegőben.

Mint ismert, Jevgenyij Prigozsin júniusban sikertelen lázadást kísérelt meg az orosz fegyveres erők ellen. Akkor a Wagner-vezér Telegram-csatornáján jelentette be, hogy „megállítják” az orosz védelmi minisztérium vezetőit és megölnek mindenkit, aki ellenáll. Prigozsin minderről egy kétperces hangüzenet formájában számolt be.

A Wagner-csoport vezetője korábban már többször is bírálta az orosz vezetést, sőt, személyesen is konfrontálódott Szergej Sojgu védelmi miniszterrel. Az utóbbi időkben videóiban egyre élesebben kritizálta a Putyin-rezsim háborúban képviselt álláspontját is, és azt mondta: Ukrajna megtámadása nem a szomszéd ország „demilitarizálásáról” vagy a „nácitlanításáról” szól, hanem csak az oligarchák érdekeit szolgálja.

Majd látszólag megszületett az egyezség közte és az orosz haderő között. A RIA Novosti orosz állami hírcsatorna számolt be róla, hogy Prigozsin Fehéroroszországba megy a sikertelen zendülési kísérlet után. Dmitrij Peszkov, az orosz elnök sajtótitkára akkor közölte: a Wagner-csoport vezére elleni büntetőeljárást megszüntetik.

Oroszországban nem ritka, hogy emberek „kiesnek az ablakon” vagy megmérgeznek az elnökkel összetűzésbe kerülő orosz ellenzékieket, sőt kormányzati szereplőket is. A legutóbbi ilyen esetről mi is írtunk, amikor a Meduza újságíróját 8 év börtönre ítélték, amiért beszámolt a bucsai mészárlásról.

Augusztus elején pedig arról írtunk, hogy 19 év szabadságvesztésre ítélték egy koncepciós per során Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust, akit Vlagyimir Putyin legfőbb ellenfeleként tartanak számon.

Valódi Hírek