Varju László: Az árnyékkormány 119 település polgármesterével fog össze a vasúti mellékvonalak megmentéséért

Orbánék mindeközben hallgatnak a tervükről.

Egyeztetést kezdeményez Dobrev Klára árnyékkormánya és a Demokratikus Koalíció országgyűlési frakciója annak a 119 településnek a polgármesterével, amelyet elvág az országos vasúthálózattól az Orbán-kormány által eddig bezárt 10 mellékvonal, továbbá a bezárni tervezett újabb 7 mellékvonal – jelentette be szerdai online sajtótájékoztatóján Varju László.

Az érintett 17 vasútvonal bezárása a jelképe annak, ahogy az Orbán-kormány magára hagyja a vidék Magyarországát, a kistelepülésen élő családokat, dolgozókat és nyugdíjasokat. Ahelyett, hogy fejlesztették volna a mellékvonalakat, gyorsabb és jobb vonatokat vettek volna, felújították volna az állomásokat, az elmúlt 13 év alatt Orbánék inkább hagyták lerohadni a vonalakat, majd bezárták őket – jegyezte meg a DK alelnöke.

Orbán Viktort ugyanis nem érdekli, hogy elszigetelődnek és elnéptelenednek a kistelepülések. Csak a választások idején ígér fűt-fát a helyben élőknek, aztán mindig cserben hagyja őket!”

– hangsúlyozta a párt országgyűlési képviselője.

Az árnyékkormány újra fogja nyitni az Orbán-kormány által bezárt vasúti mellékvonalakat a kormányváltás után, mert a vasutak megszüntetése súlyos nehézséget okoz a helyben élőknek. Ezek a mellékvonalak az ország legnehezebben megközelíthető, nagy gazdasági nehézségekkel küzdő térségeit kötik össze a nagyobb városokkal és megyeszékhelyekkel – emelte ki az ellenzéki politikus.

Az érintett 119 település lakói közül nagyon sokan a bezárt vonalakon jártak munkába, iskolába vagy orvoshoz, mert számos helyen ez volt a leggyorsabb, legolcsóbb közlekedési lehetőség. Ha ezeket a településeket elzárják az országos vasúthálózattól, lehetetlenné válik a leszakadó, szegényedő térségekben az új munkahelyek, vállalkozások létrehozása és a gazdaság fejlesztése is – hívta fel a figyelmet a DK alelnöke.

Mint mondta, a Dobrev-árnyékkormány és a DK országgyűlési képviselői mind a 119 település polgármesterével tárgyalást kezdeményeznek a közös megoldási javaslatok kialakításáért, amelyek segíthetnek a mellékvonalak bezárása miatt kialakult nehézségeken – zárta sajtótájékoztatóját Varju László.

Videó:

(Demokratikus Koalíció/Facebook)

Valódi Hírek