Itt a vége: Súlyos megszorításról határoztak Orbánék, rengeteg embert érint

Ennyi volt.

Többé már nem lehet igényelni azt a támogatást, amelyet a szülők akkor kaptak, ha férőhely hiányában magánbölcsődére bízták volna gyermekük.

Végleg megszűnt a 2019 óta – GINOP uniós pályázat keretében – igényelhető magánbölcsődei ellátás támogatása, miután utoljára idén március 31-ig lehetett igényelni. Az utolsó kifizetésre június 30-ig került sor – közölte a pénzcentrum.hu.

A Magyar Államkincstár eddig mindig meghosszabbította ezen támogatásokat, viszont most sok szülőt hidegzuhanyként ér ennek megvonása, hiszen így jóval nehezebbé válik a munkaerőpiacra való visszatérésük ősztől.

A KSH adatai szerint 2022-ben 55 370 bölcsődei férőhely volt Magyarországon, pedig a 2019 februárjában meghirdetett Családvédelmi Akcióterv (!) célul tűzte ki, hogy 70 ezerre emelkedjen a férőhelyek száma. A felmérések és a jelentkezések alapján pedig kiderült: egyre nagyobb igény lenne a bölcsődékre, ám ezek bővítése mégis megállt.

2019 után a családok akár 40 ezer forintos támogatást is kaphattak, ha helyhiány miatt magánbölcsődébe kellett adniuk gyermeküket. Több kistelepülésnél, valamint 13 fővárosi kerültben a támogatás automatikusan járt (eddig).

A portál azt javasolta, akik a gyermekük születését követően még azok óvodás kora előtt munkába állnának, azoknak érdemes előre felkészülniük és érdeklődniük a lehetőségekről, valamint jelezték, nem árt félretenni arra az esetre, ha a gyermek nem kerül be állami bölcsődébe.

Valódi Hírek