Videóval: Sokkolt utasokkal találkoztak a rövidesen bezárandó vasútvonalon a DK képviselői

Az apró települések lakosai kétségbeesve várják a fejleményeket.

Mint írtuk, 10 vasútvonalat zárt be a MÁV augusztus 1-jével. Napokkal később szárnyra kapott a hír, miszerint az Építési és Közlekedési Minisztérium újabb bezárásokra készül. Lázár János tárcája nemrég közölte, 7 vasútvonal bezárásáról még nem határoztak, majd a korábban bejelentett, már szüneteltetett vasútvonalak próbaidőszaka alatt, a tapasztalatok alapján döntenek.

Eközben augusztus 16-án Varju László és Dávid Ferenc Kaposvárra indultak: a Demokratikus Koalíció politikusai azért látogattak el Somogy vármegyébe, hogy helyszínlátogatást tartsanak – a tervek szerint ugyanis a Siófokról Kaposvárra történő személyszállítás is megszűnne.

Varju László rámutatott: 20 milliárd forintba kerülne a szóban forgó motorvonatok cseréje, az atlétikai világbajnokság helyett ebbe is beruházhatott volna az Orbán-kormány. Hozzátette: Mernyén egy felújított vasútállomással találkozhatunk, mégis vonalbezárás van kilátásban. Kiemelte, a tervekről a helyiekkel is kell beszélni.

A lakosok elmondták, a buszos közlekedés sokkal több gyaloglást jelent, ráadásul ők sem értik, mi értelme az új vasútállomásnak vasúti közlekedés nélkül. Emellett a zsákfalvakat az értesülések szerint kerüli a busz, pedig ezekről a településekről is többen a vonat mellett tették le a voksukat – a DK politikusa által körbejárt szerelvényen szép számmal akadtak közlekedők.

Dávid Ferenc kifejtette: Lázár Jánosnak fontos lenne tudnia, hogy a térségben rengeteg az apró falu, ezeken a településeken pedig nem fordulnak meg a buszok. Megjegyezte, minden polgármesterrel fontos lenne egyeztetni a tervekről.

Hangsúlyozta: Orbán Viktor szerint mindenkit eljuttatnak a célállomáshoz, de a hogyan, mennyi idő alatt és mennyiért kérdésekről nem szívesen beszél a miniszterelnök.

A helyiek szerint Somogy vármegye leszakításának semmi értelme, és saját bevallásuk szerint ezt nem is fogják engedni a kormánynak.

A DK politikusai meglátogatták a frissen felújított várótermet – amelyre a jelek szerint bezárás vár. A helyiségben légkondi, wifi, pelenkázó, mozgássérülteknek kialított illemhelyiség van, sőt, ingyenes telefontöltésre is van lehetőség.

Varju László és Dávid Ferenc levonták a következtetést, miszerint a Fidesz alkalmatlan a kormányzásra. Emellett Varju üzent Lázár Jánosnak: mint mondta, a közlekedési miniszternek békén kell hagynia a mernyei polgárokat, inkább segíteni kellene az emberek életét. Hozzátette, hogy lezárások és bezárások helyett van más megoldás, az Árnyékkormány politikusaként tesz javaslatot az alternatívákra.

A DK politikusai levélben megkeresték Mernye polgármesterét, Jáger Róbertet, hogy mondja el a véleményét a kormány terveiről.


(VARJU László Újpest-Angyalföld/Facebook)

Valódi Hírek