Valami készül? Orbán már korán reggel felborzolta az idegeit a magyaroknak

Szegény miniszterei ki se látnak a munkából.

A Kossuth Rádió „Jó reggelt, Magyarország” című műsorának ismét vendége volt Orbán Viktor pénteken. A műsor elején azonnal szóba került a napokban kikerült GDP-adat.

Mint írtuk, a KSH friss jelentése szerint a második negyedévben a gazdaság teljesítménye 2,4 százalékkal elmaradt a 2022. második negyedévitől, a kiegyensúlyozott és kiigazított adatok szerint a csökkenés 2,3 százalékos volt.

Nagy Mártonék szinte azonnal reagáltak a hírre: a gazdaságfejlesztési miniszter – szokás szerint – a háborúval, valamint a „hibás brüsszeli szankciókkal” magyarázta az elkeserítő számokat. Továbbá a tárcavezető hosszan sorolta 14 célzott intézkedésüket, és arról is szót ejtett, hogy a gazdaság szerintük hamarosan „ismét” növekvő pályára áll.

Orbán szerint a háború végéig maradnak a „háborús gazdasági körülmények”. A miniszterelnök úgy látja: a „brüsszeli bürokraták” nem állnak el a szankcióktól. Hozzátette: a háború vége véleménye szerint gyorsan változtatna a gazdasági helyzeten.

Mint mondta, a munkahelyek betöltésével nem állnak rosszul. Meglátása szerint az infláció letörésével is haladnak. Hozzátette: az „árspekuláns multikat” rákényszerítették, hogy abbahagyják az indokolatlan áremeléseket. Az egy számjegyű infláció még mindig nagy álma a miniszterelnöknek, igazi eredményt augusztusban vár. Hozzáfűzte:

ha nincs növekedés, nincs béremelés.

A második negyedévben azonban „csúnyán csökkent” a növekedés Orbán szerint. Úgy tartja, ezen már túl vagyunk, hamarosan látni fogjuk, hogy visszakanyarodunk a növekedési pályára.

Megjegyezte:

néhány kulcsfontosságú minisztere még a nyaralást sem engedheti meg magának,

annyira dolgoznak a nyár folyamán.

Orbán szerint az év második felében történő béremelések kiegyensúlyozhatják azt a sok rosszat, ami 2023 első felében történt. Elismételte: egy számjegyű inflációra számítanak, ezt szerinte október és december között fogják elérni.

Fontos azonban megjegyezni, hogy az Eurostat szerint hazánkban 19,9 százalék volt az infláció júliusban, miközben az euróövezetben ennek több mint a negyede, pontosan 5,5 százalék volt az átlag.

Az atlétikai-vb gazdasági hatásairól elmondta: Budapest a nemzet fővárosa, korábban azonban nem volt a turistáknak indokuk, amiért a fővárosba látogattak volna. Így beruházásokba kezdtek, a sporteseményeket sem felejtették el, ezért volt Budapesten az Európa Liga-döntő is például, és ezért lesz a fővárosban az atlétika-vb is.

Hozzátette: Budapestre látogat majd a török elnök, a szerb elnök, nyugat-európai és kínai üzletemberek, de a kormány közép-ázsiai barátai is tiszteletüket teszik az eseményen.

Augusztus 20-ával kapcsolatban úgy fogalmazott: Szent Istvánnak fontos szerepe volt az ország berendezkedését illetően, a születésnap pedig egyben köszönet is neki, a tanulságokat pedig „zsebre vágják”.

Orbán a beszélgetés után Zalaegerszegre utazik a Rheinmetall német hadiipari cég megnyitójára. Mint mondta, céljuk a hadiipar újjáépítése.

Fontosnak tartja, hogy ne egyenruhás munkavállalóink legyenek, hanem harcosaink.

Hozzátette: az új vezérkari főnök is ebbe az irányba viszi a honvédelmet. Emlékeztetett, a NATO iránymutatása szerint a GDP legalább 2 százalékát kell a honvédelem fejlesztésére fordítani. Megjegyezte, a németekkel tudnak jól együttműködni, az új gyárban 49 százalék magyar állami tulajdon van.

Orbán szerint a legfőbb kérdés a fegyvergyártás, és ha ezt képes az ország megtenni, akkor erősnek számít.

(Orbán Viktor/YouTube)

 

Valódi Hírek