Szentkirályi Alexandra ünnepel: „Kapott egy gyomrost, és térdre rogyott” Magyarországon az infláció

Vajon melyik műsort nézi?

Az élelmiszerárak inflációja a felére csökkent (?) a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően – állította Szentkirályi Alexandra a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

„Megfelelő eszközöket alkalmaztak az infláció leszorítására, amely kapott egy gyomrost és térdre rogyott, de a küzdelemnek még nincs vége, a cél pedig az egyszámjegyű inflációs ráta elérése”

– fogalmazott a kormányszóvivő.

A politikus szerint ezt már a korábban jósolt december vége helyett már

október elején el lehet érni.

Megjegyezte, hogy az infláció júliusi mértéke 17,6 százalék volt, amely az előző hónaphoz képest 2,5 százalékkal csökkent, míg az élelmiszeráraknál ez a mérséklődés 0,9 százalékos volt.

Kiemelte, hogy az élelmiszerek közül például a tojás, a tej, a kenyér, a vaj, a vajkrém, a tejtermékek és a baromfihús ára csökkent. Az elmúlt évben azonban az élelmiszerek ára 23,1 százalékkal emelkedett, a legnagyobb mértékben a tojás, tejtermékek és kenyér ára nőtt.

Magyarországon januárban 25,7 százalékon tetőzött az infláció. Bár sikernek tűnhet, hogy ennyit mérséklődött az elmúlt fél évben,

nemzetközi összehasonlításban ez még mindig nagyon magasnak számít.

Az Eurostat adatai szerint júniusban például 19,9 százalék volt az infláció itthon, miközben az euróövezetben ennek több mint a negyede, mindössze 5,5 százalék.

A kormányszóvivő kitért arra is, hogy az árstop hatására sok multinacionális áruházláncnak kellett árcsökkentést végrehajtania. A zöldségárak közül leginkább az újburgonya, a zöldpaprika és tojás ára csökkent.

Szentkirályi bejelentette azt is, hogy

az árstopot augusztus 18. és 20. között, a Szent István napi ünnepségek idejére ismét bevezetik,

így például az ásványvizet, a sört és a perecet lehet majd fix, jutányos áron megvásárolni, mindezt azonban csak a budapesti, központi ünnepségen érvényesítik.

(MTI korrigálva/Nyugati Fény)

Valódi Hírek