Kifeküdt a magyar gazdaság: A KSH friss mérései bizonyítják, hogy hatalmas a baj

Ezeket a számokat sem fogják kiplakátolni,

A második negyedévben a gazdaság teljesítménye 2,4 százalékkal elmaradt a 2022. második negyedévitől, a kiegyensúlyozott és kiigazított adatok szerint a csökkenés 2,3 százalékos – közölte a Központi Statisztikai Hivatal szerdán.

Emellett az előző negyedévhez képest – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint – a gazdaság teljesítménye 0,3 százalékkal csökkent.

A bruttó hazai termék (GDP) alakulása (%) a KSH mérései alapján. Forrás: portfolio.hu

A gazdasági teljesítmény csökkenéséhez a legnagyobb mértékben az ipar, a piaci szolgáltatások, ezen belül főként a szállítás, raktározás és a kereskedelem járul hozzá. A csökkenést mérsékelte a mezőgazdaság jó teljesítménye – áll a közleményben.

Emellett szolgáltatások hozzáadott értékének csökkenését részben ellensúlyozta a humánegészségügyi, szociális ellátás nemzetgazdasági ág jelentős növekedése, megközelítve a Covid19-járvány előtti szintet – írták. Azonban az első fél évben a bruttó hazai termék 1,7 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakitól.

A Portfolio megjegyezte: a szakértők korábban arra számítottak, hogy a negyedéves alapon 0,3 százalékkal nő majd a gazdaság teljesítménye, és a kiigazítatlan éves alapú mérséklődés 1,3 százalékos lesz. Ehhez képest a hazai gazdasági teljesítmény jócskán elmaradt a szakemberek várakozásaitól, a technikai recesszió még mindig fennáll.

Mellesleg Lázár János korábbi nyilatkozatából ki lehetett következtetni, hogy az építőipar nem húzza ki a magyar gazdaságot a gödörből. Az építési és közlekedési miniszter ugyanis már júliusban hangot adott az aggályainak, miszerint csökkentek az építőipar kapacitásai az állami, valamint a magánszektorban. Bíznak a vállalati megrendelések növekedésében, de fellendülés legkorábban 2025-ben várható.

A bruttó hazai termék (GDP) második negyedévi részletes adatait szeptember 1-jén közli második becslése alapján a KSH.

(MTI)

Valódi Hírek