Hatalmas pácban van a magyar gazdaság: A kormány vágyálmát jobb azonnal elfelejteni

Vajmi kevés az esélye, hogy Orbánék célba érjenek.

Mint írtuk, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss mérései szerint a második negyedévben a gazdaság teljesítménye 2,4 százalékkal elmaradt a 2022. második negyedévitől, a kiegyensúlyozott és kiigazított adatok szerint a csökkenés 2,3 százalékos volt.

A szakértők korábban 0,3 százalékos gazdasági növekedésre számítottak: úgy kalkuláltak, hogy a kiigazítatlan éves alapú mérséklődés 1,3 százalékos lesz. A kormány 1,5 százalékos növekedést vetít előre 2023-ra, de a szakemberek szerint ez már nem teljesíthető cél.

Madár István emlékeztetett:

„Nagyon rossz adatok jelentek meg,

0,3 százalékkal csökkent a gazdaság teljesítménye az előző negyedévhez képest, pedig pont ekkora növekedésre számítottak az elemzők.”

A Portfolio vezető makrogazdasági elemzője az InfoRádióban elmondta, ritka jelenség, hogy ekkora eltérés van a várakozások és a valóság között. Hozzáfűzte: immár

4 negyedéve tart a technikai recesszió Magyarországon.

Utóbbira Dávid Ferenc is felhívta a figyelmet szerdai közleményében. A gazdasági árnyékminiszter is hangsúlyozta, hogy az 1996-os mérések kezdete óta ilyen jelenség még nem fordult elő. Megjegyezte, a folyamatos recesszió bizonyítja, hogy az Orbán-kormány megszorításai és az orbáni infláció okozzák a legnagyobb károkat az országnak.

Madár István elárulta, a mezőgazdaság idei jobb teljesítménye miatt vártak nagyobb számokat a szakértők. Tavaly ugyanis az aszály miatt egyértelmű volt, hogy a mezőgazdaság nem húzza ki a göndörből az országot, de az idei teljesítmény miatt arra számítottak, hogy a növekedés nagyobb hatást gyakorol majd a GDP-re.

A szakértő hozzátette: az energiaárak emelése hatalmas költségeket eredményezett, és ez meglátszik a termelőcégek teljesítményében.

„A költségvetés a tavalyi országgyűlési választás után nagyon komoly kiigazításra volt rákényszerítve, hiszen az az óriási stimulus, amit előtte belenyomott a gazdaságba, azt most ellensúlyozni kell, mivel a költségvetés felborult”

– mutatott rá Madár.

Továbbá megjegyezte, hogy az infláció felemésztette a háztartások reáljövedelmét, és a brüsszeli források hiánya sem segített a helyzeten.

A kormány álláspontja továbbra sem változott, a gyenge GDP-adatokat csak átmenetinek vélik, de a szakértők úgy látják,

az 1,5 százalékos növekedési cél nem reális.

Kapcsolódó cikk:

Sebtiben reagáltak Nagy Mártonék a KSH borzalmas adataira: Hirtelen több dolgot is belengetett a tárca

https://nyugatifeny.hu/2023/08/16/messzire-gurult-varga-mihalyek-gyogyszere-kozoltek-soha-nem-latott-rekordokat-ertek-el

Valódi Hírek