Tovább tombol a vihar: A rendőrség elárulta, hogyan robbantak fel az Orbán-kedvenc gyárban az akkuhulladékok

Két ember meghalt, rákkeltő anyagokat találtak.

Megírtuk, hogy a rendőrség szakértők bevonásával nyomozást rendelt el a Bátonyterenyén, illetve a Szigetszentmiklóson történt robbanással és tűzesettel kapcsolatban. Most a Népszava arról írt, hogy a birtokukba került vizsgálati dokumentumok szerint „a káresemény egy, a hatóságokhoz be nem jelentett,

engedéllyel nem rendelkező technológia kipróbálása során bekövetkező robbanás volt”.

„A rendőrség szakértők bevonásával jelenleg is nyomozást folytat a Bátonyterenyén, illetve Szigetszentmiklóson történt robbanással, illetve tűzzel kapcsolatban”

– közölte a lap kérdésére az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

Az előzetes szakvéleményben azt írták: az üzem működtetésekor megvalósult „a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bűncselekmény, ahogy a foglalkoztatás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége is”.

Mint kiderült, a felrobbant akkumulátor-újrahasznosító berendezés 85 elemében tért el a szabályostól,

üzemeltetésére nem volt engedélye a cégnek.

A cég képviselői a működtetéshez szükséges dokumentációt nem tudták bemutatni, továbbá a kemencébe – szintén engedély nélkül beépített gázégővel – elégetett gázt is „ismeretlen módon vételezték”. Ezeken túl pedig a hatóságok felé sem jelentették be, hogy veszélyes anyagokkal fognak dolgozni az üzemben – pedig ezt törvény írja elő.

A helyszínen vett mintákból az is kiderült, hogy a volt köztük olyan is, amelyben az emberre veszélyes mérgező anyag mennyisége 3,5-szerese volt az egészségügyi határértéknek. Az üzem megépültét egyébként 2,8 milliárd forint vissza nem térítendő forrással támogatta az Orbán-kormány.

„A fellelt szennyezés mértéke már minimális emberi tevékenység mellett is jelentősen ártalmas,

ha belélegzik, míg jelentősebb fizikai munka mellett kiemelt kockázatot jelent”

– olvasható a vizsgálati anyagban.

A Nógrád megyei kormányhivatal eddig ugyan összesen 100 millió forintra büntette meg a céget, viszont a tavaly 18,5 milliárdot bezsebelő vállalkozást ez nem érintette túl érzékenyen. A hivatal március végén tartott hatósági ellenőrzést az üzemben, amelynek során a hivatal munkatársai rosszul lettek.

Ennek ellenére a hatóság már másnap kiadta a környezetvédelmi engedélyt. Mindezt pedig úgy tették meg, hogy néhány nappal később a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz (FKI) fordultak azért, mert a bátonyterenyei üzemnél februárban vett vízmintákban többek között határértéket meghaladó szulfát, arzén, bárium, szelén anyagok szennyezését mutatták ki.

Mint írták, a SungEel másik, szigetszentmiklósi telephelyéről a hatóságok évente leírják, hogy rákkeltő „fekete por” keletkezik az üzemben, amit a munkavállalók egyszerűen fellapátolnak a feldolgozó szalagra, miközben az anyag a ruházatukra rakódik. Az üzemben idén márciusban keletkezett tűzeset során hárman súlyosan megsérültek, közülük ketten meghaltak. Az ORFK a Népszavának küldött tájékoztatása szerint ebben az üzemben is folyik a nyomozás.

Kapcsolódó:

https://nyugatifeny.hu/2023/08/09/sulyos-dolgok-derultek-ki-a-szigetszentmiklosi-akkumulatorgyarrol-ahol-ket-munkas-meghalt-egy-robbanas-miatt

Valódi Hírek