Megdöbbentő fordulat: Novák Katalin megadta magát, mégis aláírja, amit eddig elutasított

Mi történt?

Hosszú időhúzás után kedden aláírta Ukrajna magyar származású budapesti nagykövetjelöltjének befogadónyilatkozatát Novák Katalin, így elhárult az egyik utolsó akadály Sándor Fegyir hivatalba lépése elől – értesült az atv.hu.

A hírportálnak nyilatkozó, a Sándor-palota berkeibe tartozó forrás szerint Novák lépése gesztusértékű, amellyel azt jelzi az államfő: „nem rajta múlik” a két ország jó kapcsolata. A köztársasági elnök egyébként augusztus 23-án részt vesz a Krími Platformon az ukrán kormányzat meghívására, előtte pedig kárpátaljai magyarokkal ünnepli augusztus 20-át.

A hírportál meglepően baráti hangnemben írt Novák Katalin Ukrajnával kapcsolatos diplomáciai tevékenységéről, azt állítva: a köztársasági elnök számos gesztust tett már a megtámadott ország vezetésének. Ezek között említették, hogy tavaly a hivatalban lévő fideszes – beiktatása óta „független” – politikusok közül elsőként ítélte el az orosz agressziót, valamint Ukrajnában járt, és találkozott Zelenszkij elnökkel is.

A kárpátaljai magyar Sándor Fegyir, az Ungvári Nemzeti Egyetem korábbi docensének befogadónyilatkozatát azonban hónapok óta a fiókja mélyén pihenteti, ugyanis már régóta megküldte az ukrán kormányzat a nagykövetjelölt nyilatkozatát.

A protokoll szerint Novák továbbküldte a szignójával ellátott nyilatkozatot a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak. Így most Szijjártó Péteren a sor, hogy jóváhagyja a nagykövetjelölt megbízatását.

Valódi Hírek