Ebből mi lesz? Váratlanul megszólalt a Mészáros-botrány után Tusványosról kiutált fideszes filmrendező

Szokatlan nyíltsággal beszélt.

Mi is megírtuk, hogy óriási közéleti viharokat váltottak ki Pesty László kormányközeli dokumentumfilmes Tusnádfürdőn tett kijelentései. Pesty Bayer Zsolt mellett ülve úgy fogalmazott:

„Az, hogy a kirakatban lopunk, csalunk, zsarolunk, ez olyan, mint a Lölő-jelenség Magyarországon, a Lölő-klán, a Biden-klán… a kirakatban lopunk, csalunk, zsarolunk. Kompromittálva egy történelmi eszmét. Förtelem mind a kettő.”

Pesty László később arról is nyilatkozott, hogy megállapításait színjózanul tette.

A kormányközeli filmrendező most a 24.hu-nak adott egy terjedelmes interjút a történtekkel kapcsolatban.

„Vagy megúszom, vagy nem”

– jelentette ki Pesty tömören, mikor arról faggatták, miért mondta, hogy „a kirakatban lopunk, csalunk, zsarolunk… hazudunk, kompromittálva egy történelmi eszmét, förtelem”.

„(…) Egyre biztosabb vagyok benne, hogy jól sül el a dolog, és a Fidesz és Magyarország számára is sikeres lesz a folyamat,amit a tusványosi mondatom elindított.

De igazából nincs is mit megúsznom, hiszen ez egy demokratikus ország, melynek élén egy demokratikus párt áll, és demokráciában nem lehet retorziója a jószándékú kritikai észrevételnek”

– tette hozzá, ugyanakkor jelezte, a közössége érdekében hívja fel a figyelmet „a vadhajtásokra„, és még azt is kérte, hogy

„egy gyors szikevágással metsszük ki őket, mint egy rákos daganatot”.

Pestyt arról is kérdezték, mi van akkor, ha – egy fideszes klasszikust Bayer Zsoltot idézve – a régi bajtársai „taknyán és vérén húzzák végig a flaszteren”.

„Engem nem lehet taknyomon és véremen huzigálni, ugyanis

a cégem nem az állam csecsein lóg,

hanem piaci szereplő: harmincöt éve készítek mozgóképet, filmet, tévét, videót, voltam operatőr, vágó, szerkesztő, riporter, most producerként dolgozom, sőt, nagyjátékfilmes pályázatokat adok be, vagyis jól megélek a szabadpiacról”

– rögzítette.

Pesty László szokatlan nyíltsággal beszélt a fideszes maffiaállam működéséről, idézzük:

„Naponta hallok történeteket arra, hogy bizonyos emberek a klánból rámutatnak egy szép családi házra, rámutatnak egy panzióra, rámutatnak egy cégre, kacsintanak, és a tulajdonos fülébe súgják, hogy >>barátom, nem ártana néked egy tulajdonostárs, hogy továbbra is jól menjenek a dolgaid<<.

És az áldozat megijed, pár fillérért beengedi cégébe a klántagot, aztán mire felnéz, kívül kerül a saját szorgalmából, tehetségéből felépített vállalkozásán, családiházán, panzióján, egyebén.”

Példaként említette Mák István vállalkozó esetét:

„Ő egy mélyépítésben, csatornázásban tevékenykedő vállalkozó, a nulláról építette fel magát rengeteg munkával, komoly kockázatokat vállalva, helyes döntéseket hozva, senkit meg nem károsítva. Ez a Mák István nemrég gyanús körülmények között, töredékáron vált meg a vállalkozásától.”

– hívta fel a figyelmet.

A 24.hu Pesty nyilatkozata kapcsán felhívta Mák István vállalkozót, aki elmondta: ő és társa cégüket másfél éve „zsarolás hatására, az általa becsült piaci érték alig harmadáért adták el egy oligarcha strómanjának”.

Pesty László arra is reagált, hogy Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a kormányinfón úgy nyilatkozott az ügyben, hogy inkább nem kellene többet meghívni a dokumentumfilmest a tusnádfürdői parádékra, ha ekkora balhét csinál.

„Gulyás Gergelyről nem feltételezem, hogy rosszat akarna nekem. Végtelenül tisztelem őt, nem véletlen, hogy nem Gulyás Gergőnek, hanem Gulyás Gergely miniszter úrnak nevezem. Tisztafejű, koherens gondolatokat megfogalmazni képes fiatalember, és maximálisan egyetértek azzal a meglátásával, hogy Tusnádfürdőre azokat érdemes meghívni, akik képesek értelmesen és összefüggően fogalmazni”

– mondta, majd finoman azért odaszúrt Gulyás miniszternek, akit „végtelenül tisztel”.

Pesty László arról is beszélt, hogy ha van ember, akinek a lojalitása megkérdőjelezhetetlen, akkor az ő. „Fideszes voltam, fideszes vagyok, fideszes maradok, míg élek! Sosem leszek áruló!” – mondta.

Arra a felvetésre, miért nem négyszemközt lepte meg kritikájával Orbán Viktor miniszterelnököt, és miért kellett ehhez a nyilvánosság, elmondta:

„Szerettem volna. Most Tusványoson írtam is egy SMS-t Orbán Viktor legközelebbi munkatársának, hogy mivel a miniszterelnök a helyszínen tartózkodik, és bárki odaléphet hozzá, egyszerű székelyként kapjak én is kicsi időt négyszemközt, ne öt percet, még csak ne is kettőt, csupán másfelet. Hat órával a mi kerekasztalbeszélgetésünk előtt elküldtem ezt az üzenetet.”

Kapcsolódó:

Mi történt? Gulyás Gergely kizárt egy Orbán-imádót a pártrendezvényről

https://nyugatifeny.hu/2023/07/29/breking-kiderult-mennyit-ivott-pesty-laszlo-a-lolot-tolvajozo-produkcioja-elott

Valódi Hírek