Újra megjelentek a telefonos csalók: Tömeges hívásokkal próbálják becserkészni a leendő áldozatokat

Ezekre a jelekre érdemes odafigyelni!

Visszatértek a telefonos csalók: a napi.hu több olvasója jelezte, hogy egy tunéziai telefonszámról – amely +216-tal kezdődik – kaptak hívást, ám semmi sem utalt arra, hogy valaki tényleg keresi őket a vonal túloldalán.

A Yettel szakemberei folyamatosan figyelik a hasonló hívásokat, igyekeznek az ilyen jellegű megkereséseket időben letiltani. Elmondásuk szerint az elmúlt hetekben egyre gyakoribbak az adathalász próbálkozások:

a csalók SMS-ben, online üzenetben, e-mail és telefonhívás formájában próbálják becserkészni a gyanútlan áldozatokat.

Hozzátették: a csalók véletlenszerűen, a mobilszolgáltatótól függetlenül választják ki a telefonszámokat, majd tömeges hívásokat indítanak, csörgés után pedig azonnal bontják a vonalat. Abban reménykednek, hogy a leendő áldozatok visszahívják őket, így az emelt díjas hívások után bezsebelhetik a pénzt.

A szakértők hangsúlyozzák: ha nem várunk hívást az adott országból, akkor ne foglalkozzuk a csörgő telefonnal,

a gyanús telefonszámot pedig azonnal tiltsuk le.

Emellett a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kiemelte, hogy az óvatos és körültekintő fogyasztói magatartás elengedhetetlen az ilyen hívások kiszűréséhez. Mint mondták, a szolgáltatók feladata a külföldi számokról hazai hívószámra érkező tömeges híváskezdeményezések figyelése – veszély esetén a számok tiltása.

Hozzátették: a csalások folyamatosan fejlődnek, újabb és újabb módszerekkel próbálkoznak az elkövetők, így mindenkinek körültekintően kell fogadnia a hasonló hívásokat.

(Kiemelt képünk illusztráció)

Valódi Hírek