Most érkezett: Elkezdődtek a béketárgyalások

40 ország vesz részt a rendkívüli találkozón.

Szaúd-Arábiában körülbelül 40 ország, köztük az Egyesült Államok, Kína és India magas rangú tisztviselői elkezdték a tárgyalásokat arról, hogy Ukrajna és szövetségesei, miként állapodjanak meg az orosz-ukrán háború békés lezárásáról.

A kétnapos találkozó része Ukrajna diplomáciai erőfeszítéseinek, hogy támogatást szerezzen azon déli országoktól, amelyek eddig távol tartották magukat attól, hogy állást foglaljanak a világgazdaságot is rendkívül érzékenyen érintő háborús konfliktusban.

Egyelőre nem tudni pontosan, hogy a megbeszélések célja-e egy közös politikai állásfoglalás megalkotása, azonban a találkozón részt vevő ukrán küldött azt mondta, a beszélgetés „nehéz lesz”.

„De mögöttünk van az igazság, mögöttünk a jóság”

– mondta Andrij Jermak megbízott, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hivatalának vezetője pénteken.

A tárgyalásokon a Vlagyimir Putyin vezette Oroszország nem vesz részt, viszont a Kreml azt közölte: figyelemmel fogják kísérni az eseményeket. Ukrán, orosz és nemzetközi tisztségviselők úgy látják, jelenleg nincs esély a közvetlen béketárgyalásokra Ukrajna és Oroszország között.

Volodimir Zelenszkij elmondta: reméli, hogy a tárgyalások a globális vezetők béke-csúcstalálkozójához vezetnek, hogy megerősítsék a rendezési tervében foglalt elveket, amelyek megkövetelik Oroszországtól az egész ukrán terület visszaadását és minden csapatának kivonását.

Nyugati diplomaták közölték: a világ legnagyobb olajexportőrének számító Szaúd-Arábia, ami a háború eleje óta tartja fent a kapcsolatot mindkét féllel, szerepet játszott abban, hogy összehívja azokat az országokat, amelyek nem csatlakoztak a korábbi találkozókhoz.

Kína nem vett részt a korábbi koppenhágai megbeszéléseken, ugyanakkor a mostanira elküldték Li Hui eurázsiai ügyekkel foglalkozó megbízottat. Kína – Indiához hasonlóan – a háború kitörésének kezdete óta szoros gazdasági és diplomáciai kapcsolatokat tart fent Oroszországgal, és elutasította a Moszkva elítélésére irányuló felhívásokat.

(reuters.com / 444.hu nyomán)

Valódi Hírek