Lecsaptak a viharok: Óriási pusztítást végzett az időjárás szombat hajnalban

A szakemberek folyamatosan dolgoznak a károk elhárításán.

Mint írtuk, hatalmas pusztítást végzett az eső Budapesten: az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) pénteki közleményei szerint a szakembereknek rengeteg helyre kellett kivonulniuk a fővárosban és annak környékén.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat már korábban figyelmeztetett: pénteken az egész ország területén zivatarokra és záporokra kellett készülni.

Pest vármegyét szombaton kora hajnalban érte el a délnyugat felől érkezett zivatar: a tűzoltók csak Budapestről

másfél óra alatt több mint 660 bejelentést kaptak,

túlnyomó részben a pesti oldalról.

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a fővárosban pincékbe, garázsokba, alagsori lakásokba, aluljárókba befolyt víz kiszivattyúzásához, kidőlt fák és leszakadt ágak eltávolításához kértek segítséget az egységektől.

A XI. kerületben, a Lapu utcában az M1-M7-es aluljárójában felgyülemlett vízben elakadt egy személygépjármű, a X. kerületi Dreher Antal úton pedig 4 személyautó és egy kis teherautó futott villamos sínre a vízben. Sok helyről érkezett automatikus tűzjelző riasztás.

A Pest körüli településekről

több mint 160 bejelentés futott be vízkárok és fakidőlések miatt:

leginkább Szigetszentmiklósról, Gyálról, Nagytarcsáról, Kistarcsáról, Csömörről, Kerepesről és Gödöllőről.

Szigetszentmiklóson is jelentős a vízkár: garázsokba, házakba, pincékbe ömlik a felgyülemlett esővíz: a Losonczi utcában és a Csepeli úton kidőlt fák miatt riasztották a tűzoltókat, míg a Rekettye utcában egy árokba borult személyautót kellett kivontatniuk a tűzoltóknak. Gödöllőn a 3-as főút Szabadság úti szakaszán fák dőltek az úttestre, míg a Tisza utcában fenyőfa dőlt egy családi házra, és beszakította a tetőt.

A Mávinform szombat hajnalban figyelmeztetett: Budapesten több elővárosi vasútvonalon nem, vagy csak korlátozottan lehetséges a vonatközlekedés.

Közleményük szerint kora hajnaltól jelentős késésekkel közlekednek a vonatok a Budapest-Újszász-Szolnok, a Budapest-Hatvan, a Budapest-Veresegyház-Vác, a Budapest-Cegléd vonalon.

Emellett Magyarnándor és Nógrádkövesd között fa dőlt a vasúti pályára, a Balassagyarmatról Aszódra 3:49-kor elindult személyvonat pedig a fának ütközött.

Balassagyarmat és Drégelypalánk között sem közlekednek a vonatok, a sínekre dőlt fa miatt. A kidőlt fának nekiütközött a Balassagyarmatról Vácra 3:22-kor elindult személyvonat. Pótlóbuszt rendeltek az utasokért, de a vonalon jelentős késéssel kellett számolni. Aszód és Galgamácsa között szintén egy kidőlt fa akadályozza a vasúti forgalmat.

Továbbá Mezőtúr és Kétpó között mindkét vágányon tartós felsővezetéki zárlat akadályozza a vasúti közlekedést, Hajdúszoboszló és Ebes között pedig meghibásodott a biztosítóberendezés.

Az érintett vonalakon jelentős késésekre kell számítani.

A békéscsabai vonalon várakozik a Mezőtúrról Szolnokra 4:41-kor elindult személyvonat (7429) és a Bukarest felől Budapestre tartó Dacia (346) gyorsvonat is.

A Szolnok-Debrecen vonalon megnő az InterCity és az InterRégió vonatok menetideje – közölte a Mávinform.

A katasztrófavédelem legfrissebb közleménye szerint

több mint 1000 bejelentés érkezett a műveletirányítási ügyeletre szombat reggelig.

Mint írták, a fővárosi tűzoltók, az önkéntes tűzoltók, valamint a Budapest Mentőszervezet folyamatosan dolgozik a viharkárok elhárításán.

(MTI)

(Kiemelt képünk illusztráció)

Valódi Hírek