Kínos lebukás: Leleplezték a fideszes álhírgyáros gyenge trükkjét (+videó)

Lebukott Bencsik Andrásék kedvenc videósa.

A kínai TikTok közösségi oldalon igazi paradicsomnak tűnik Oroszország a felületen közzétett vásárolgatós videók alapján, továbbá a nyugati háborús szankciók gúnyolására is akad tér a platformon bőven – hívta fel a figyelmet a lakmusz.hu tényellenőrző portál.

A TikTok közösségi hálózaton pedig ezek a tartalmak egészen meglepő nézettségi adatokat is produkálnak. Augusztus 4-én a @sziaprivet nevű TikTok-csatornán az alábbi címeken futó videók a legnépszerűbbek:

  • „Bevásárlás 2000 forintból Moszkvában?” (1,2 millió megtekintés)
  • „Melyik országot nem szeretik az orosz emberek?” (750,7 ezer megtekintés)
  • „Élelmiszerárak Oroszországban” (741,9 ezer megtekintés)
  • „A dolog, amit csak Oroszországban láthatsz” (692,2 ezer megtekintés)
  • „Mit tudok venni 4000 forintból az orosz szupermarketben?” (656,7 ezer megtekintés)

A @sziaprivet videóit készítő nő a fenti tartalmakhoz hasonló videókkal ért el korábban „nagy sikereket” az @impress_il_mio_mondo nevű TikTok csatornával, amelyet mára több mint 100 ezren követnek. A nő először egy videóval beharangozta a @sziaprivet című új csatornát, majd pedig nagy erőkkel terelte át új oldalára a csatorna régi közönségét.

@impress_il_mio_mondo♬ Che La Luna – Louis Prima with Sam Butera & The Witnesses

A nő videóit a Fidesz-média is felkapta, még Bayer Zsolt és Bencsik András is nagy kedvvel számoltak be a videós tartalmairól a főműsoridős Sajtóklub elnevezésű műsorukban. A Lakmusz most annak járt utána, hogy mégis milyen valóságalapja lehet ezeknek a tartalmaknak.

Mint írták, a nő előszeretettel válaszolt a videó alatt megjelenő kommentekre. Amikor követői a munkájáról kérdezték, azt mondta, tolmácsként dolgozik. Amikor arról érdeklődtek nála, hogy, ő vagy a férje orosz a családban, azt válaszolta: „senki sem orosz, mindenki magyar”, ő pedig Budapesten született, és 5-7 év kellett hozzá, hogy igazán jól megtanuljon oroszul. A lapnak ugyanakkor más információk kerültek a birtokába.

A magyar cégbírósági iratok, a nő közösségi médiás bejegyzései és az alkarján lévő jellegzetes tetoválás mind arra utalnak, hogy a videós 2012-ben még orosz nevet viselt,

nem Budapesten, hanem a Szovjetunióban született, orosz szülők gyerekeként.

A nő készített olyan videókat is, ahol a saját bérelt lakásában vezeti körbe a nézőt, vagy olyat is, amikor egy pláza előtt sétálgatva azt igyekszik bemutatni, hogy Oroszországban a szankciók után is megtalálhatók a legnagyobb luxusmárkák boltjai. Videói alapján úgy tűnik, Oroszországban minden szuper, kifogástalan állapotú lakásokban laknak az emberek, a boltokban hihetetlen a kínálat, és nagyon olcsón lehet vásárolni. A szankciók pedig még véletlenül sem hagytak nyomot az ország gazdaságán – viszont ez nem igaz.

@sziaprivet Milyen egy panellakas Oroszorszagban ? #oroszorszag #sziaprivet #magyartiktok #moszkva #hungariantiktok ♬ Sara percche ti amo – Rico Sound studio band

Felhívták rá a figyelmet, hogy számos ponton is megtévesztőek a videós tartalmai. Például Moszkvából, Oroszország fővárosából jelentkezik be, ahol magasabbak a bérek és az életszínvonal, mint az ország többi részén, nem is beszélve a kisebb vidéki településekről. De megemlítették azt is, hogy egészen egyoldalú képet fest a helyi viszonyokról, amikor a nő azt magyarázza, „milyen egy panellakás Oroszországban”, vagy amikor az orosz egészségügy „kifogástalan állapotáról” beszél videóiban.

@sziaprivet Iphone nelkuli elet Oroszországban ? #oroszorszag #sziaprivet #magyartiktok #moszkva #russia #moscow ♬ eredeti hang – sziaprivet

(lakmusz.hu nyomán)

Valódi Hírek