Gréczy Zsolt: A Fidesz szavazói is érzik, hogy óriási a baj

A DK politikusa szerint nem kérdés, hogy megbukik az Orbán-rendszer, csupán az, mikor és hogyan.

„Ha nem hiszel benne, hogy hamarabb is vége lehetne, akkor még tovább tart”

– fogalmazott Gréczy Zsolt csütörtökön a közösségi oldalán.

A Demokratikus Koalíció politikusa Facebookon arról írt, hogy a jelenlegi, orbáni Magyarország pangásban él, a lakosság – még a Fidesz szavazótábora – is érzi, hogy baj van.

Mint írta, pár éve nem gondolta egy magyar sem, hogy hatalmas inflációval kell farkasszemet néznie, miközben újabb és újabb megszorításokkal sújtja őt a kormány.

Gréczy hangsúlyozta, az orbáni rendszer is megbukik egyszer – a feltételek már adottak is hozzá –, de ennek eléréséhez egy ellenzékre, és az ellenzékbe vetett hitre is szükség van.

Gréczy Zsolt bejegyzését változtatás nélkül idéztük:

„ELJÖTT AZ ORBÁNI PANGÁS, DE MI JÖN BELŐLE?

Két történelmi/ politikai helyzet sosem ugyanolyan, hiszen más korban adódik. Mégis érdemes elgondolkodni azon, mi következik abból, ha számos hasonlóságot érzékelünk.
A brezsnyevi pangás időszaka, a hetvenes években érte el a magyarokat is. A korszak, amikor minden megváltoztathatatlannak tűnik, a rendszer maga a stabilitás – ugyan, ki és hogyan döntené meg.

Mégis, mindenki érzi, hogy egyre rosszabb minden.

A költségvetés, a gazdaság cudar számokat produkál, az egész valahogy rothad, egyre drágább hitelből fedezik a »jólétet«, de a rendszer arra épült, hogy vezetője, meg az állampárt majd megoldja. Úgysem lehet másként, a rendszer adott.

Az ország nagy része elhiszi, hogy nincs válság, Bródy 1978-as szavával élve: lubickolunk a langyos tóban. Nem gyűrűzik be a nyugati válság, lám, milyen olcsó minden – árstop stb. Ráadásul mi volnánk itt a béketábor, miközben szovjet barátunk fegyverkezik, háborúzik, mi meg az ő csatlósa vagyunk.

Ugye, ráismersz?

Minden közhatalom, az igazságszolgáltatás, a média az állampárt birtokában, működik a háromper is.

Hogy lehet ebből valaha rendszerváltás?

A mai ellenzéki szavazók egy része is elhiszi, hogy ez a rendszer örökké tart. Beletörődnek. Vagy nem a háromper figyeli őket, hanem a helyi Fidesz, és máris jön a párttitkári fenyegetés a kirúgással, meg hogy baj lesz ebből a nagy mocorgásból…

Minden az övék. Igaz, az »árhivatal« most már naponta jelenti be, mi, mennyivel drágult. Egyre kevesebbet ér a forintunk a német márkához képest.

Megint a Nyugat a hibás, megint az oroszoknak nyal a hatalom.

Egykori komcsi rendőr pártfunkci diktálja a tempót. Szép lassan leáll minden, mert nincs pénz, mert a rendszer bűzlik a hatalmasok visszaéléseitől. Csak ők nem istenre, családra, hanem a dolgozó népre hivatkoznak.

Még 1987-ben sem gondolta szinte senki, hogy itt rendszerváltás lesz. Ott a 800 ezer párttag, és minden hatalom… És mégis megtörtént. Az események felgyorsultak.

Az orbáni Magyarország a pangás állapotában él. Haszonélvezői is tudják, hogy baj van, de kitartanak, mert ahol ők vannak, onnan nincs visszaút. Egyelőre.

A változás időszakában hirtelen sokakról derült ki, hogy ellenállók voltak, belülről bomlasztottak. Az örök és megbonthatatlan állampárt és szétmállott, mert tagjai menekülni kezdtek.

Az orbáni Magyarország totálisan tévúton jár.

Kapkodó válaszai a sodródás, a pangás jelei. Az ország szegényedik, erőforrásai elapadnak. A helyzet annyiban még rosszabb is, hogy a nyolcvanas években már térdelt a hatalom a Nyugat segítségéért, most pedig az a forrás is elapadt.

Egy »nagymagyarral«, egy magára keresztet hányó hatalommal sok szempontból nehezebb. Velük szemben sokaknak lelki vihar beismerni, hogy baj van. A rendszerváltáshoz ellenzék is kell. Anno volt hozzá felhajtóerő, bizalom. Meg alku, csak hogy nagyobb baj ne legyen.

A pangó orbáni rendszer is megbukik.

Az a kérdés, mikor és hogyan. A feltételei beérni látszanak: pénzhiány, totális elszigeteltség, zuhanó színvonalú közszolgáltatások, kivándorlás. A rendszer alapjai azonban erősek, és sokakból a hit is hiányzik: hogy ezzel az ellenzékkel menni fog. De ha nem hiszel benne, hogy hamarabb is vége lehetne, akkor még tovább tart.

Egy-két éve azt sem gondoltad, hogy rezsiemelés lesz, hogy megszűnik a CSOK, hogy nyakadba zúdul az infláció, hogy kevesebbet ér a nyugdíj. Most meg itt van.

Ez a rendszer már züllöttebb, mint a régi volt, és bármire képesek lesznek, hogy megőrizzék a hatalmat. Tudják, hogy a töredékét sem látja az ország mindannak, amit elkövettek, pedig az ismert is elég az elszámoltatáshoz.

Az ország érzi, hogy baj van. A fideszes szavazó is. Csak sosem vallaná be.

És mégis.

Amíg ezt a posztot írtam, addig is közelebb kerültünk a végéhez.”


(Gréczy Zsolt/Facebook)

Valódi Hírek