Valami nagyon furcsa dolog történt június 2-án: Magyarország történetében először volt ilyen

Több mint szokatlan!

Balogh József energetikai szakértő szemléletes példán keresztül mutatja be, mit jelent az áram dinamikus árképzése, amit a magyar kormány bevezetni szándékozik az uniós helyreállítási terv egy anyaga szerint.

2023. június 2-án vasárnap délután 3-kor volt Magyarország modern történetében az első alkalom, amikor a zsinóráram ára nap közben mínusz 500 euró volt a hazai áramtőzsdén.

Tehát, aki áramot vett fel, az pénzt kapott, aki áramot termelt, azt megbüntették!

Ezt leegyszerűsítve úgy képzeljük el, hogy ha valaki be tudott volna kapcsolni például egy mikrohullámú sütőt, akkor nemhogy ingyen sütötte meg az ebédet, hanem pénzt is kapott volna a tőzsdéről, ha dinamikus áron kapta volna az áramot

mondta el a Pénzcentrum kérdésére Balogh.

Ugyanakkor a szakértő azt is hozzátette, hogy jelenleg még rengeteg akadályt el kell hárítani a rendszer bevezetéséhez. Így ő 2025 második fele előtt nem látja reálisnak a dinamikus árrendszer elindulását.

Egyrészt megvannak a technikai akadályok: fejleszteni kell az elektromos hálózatot, ugyanis „a pont 10 éves rezsicsökkentés alatt az áramszolgáltatók

nem kaptak annyi pénzt a fejlesztésre, mint amennyi kellett volna„,

ezért vezették be a napelemstopot is. Valamint okos villanyórákat kell felszerelni a háztartásokban, amiből ráadásul most hiány van a piacon.

Másrészt a jogszabályi hátteret is ki kell dolgozni a dinamikus árazáshoz. A rendszer lényege, hogy a szolgáltatók előre tudják jelezni a várható áramfogyasztást, így pedig távolról automatikusan ki-be tudnak kapcsolni több tíz- vagy százezer mérőt.

Balogh szerint viszont van, hogy egy modell téved, ilyenkor tudni kell, hogy ki fizeti meg az árát. „Mit csinálunk, ha a szolgáltató modellje azt mondta, hogy mondjuk 14 órakor olcsó lesz az áram, de pont befúj egy felhőrendszert a Kárpátok felől a szél, és abban az órában az áram végül drágább lesz, mint a rezsicsökkentés átlag feletti ára?”

Ezek mellett a szakértő azt is fontosnak tartja, hogy a fogyasztókat is meg kell győzni a dinamikus árképzés előnyeiről. Enélkül ugyanis nem lehet sikeres a rendszer.

Valódi Hírek