Kipattant a balhé: Elszabadultak az indulatok Pintérék újabb dermesztő húzása miatt

Öthavi nyugdíjat vennének el Orbánék a még dolgozó idős tanároktól.

Nem jár nyugdíj augusztustól decemberig azoknak a pedagógusoknak akik nyugdíj mellett végzik a munkájukat – hívta fel a figyelmet közleményében a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ).

„Nem értjük, hogy miért nem vonták vissza ezt a nagyon káros és rendkívül ostoba kormányhatározatot”

– mondta Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője az rtl.hu-nak az ezt lehetővé tévő rendelkezésről.

Nagy Erzsébet a helyzetet úgy összegezte:

„az a probléma, hogy sokan – nem tudjuk pontosan hányan – nyugdíj mellett vannak foglalkoztatva, közalkalmazotti jogviszonyban. Miközben az ezt megengedő két rendelet augusztus 1-ével hatályon kívül került. Ez azt jelenti, hogy

már harmadik napja nem jár a nyugdíj a közszolgálati munka mellett.

Sőt, jogellenes maga a foglalkoztatás is, mert ismét érvényes az a kormányhatározat, amely nem teszi lehetővé, hogy a nyugdíjkorhatárt betöltött pedagógusokat foglalkoztassák”.

A PDSZ már korábban is kérte a kormánytól, hogy módosítsák a nyugdíjtörvényt úgy, hogy ne legyen probléma nyugdíj mellett tanítani – emlékeztetett.

„Ez egy nagyon egyszerű törvénymódosítás lenne,

nem értjük, hogy miért nem került erre sor”

– mondta Nagy Erzsébet, hozzátéve, ha időben rendezték volna ezt, akkor nem állt volna elő ez a helyzet, most viszont „megfeledkeztek” a mentesítő rendelet hatályon kívül helyezéséről, így nem is jár a nyugdíj egészen addig, amíg december 31-én meg nem történik a jogállásváltozás.

„A kormánypropagandában folyamatosan olvashatunk arról, hogy nem lesz pedagógushiány – többek közt a nyugdíjasok visszafoglalkoztatásával, akik az illetményük mellett a nyugdíjukat is felvehetik. 2022 nyarán hirdettek ki két kormányrendeletet, amely ezt lehetővé tette. Ezek a rendeletek (a 268/2022. (VII. 29.) Korm. rendelet és a 269/2022. (VII. 29.) Korm. rendelet) azonban

2023. augusztus 1-től hatályukat vesztették”

– áll közleményükben.

Nagy Erzsébet elmondta, pénteken reggel tíz órakor egyeztetést folytatnak a pedagógusok helyzetéről Maruzsa Zoltán államtitkárral, a megbeszélés során pedig ezt a témát is szeretnék felhozni. Továbbá több más ügyet is a kormány elé visznek:

  • A fő téma a státusztörvény végrehajtási rendelete lesz, a PDSZ olyan, a bérek kiszámítását egyszerűbbé tevő kritériumokat szeretne, amelyek jelenleg nem szerepelnek a törvényben.
  • Olyan részei is vannak a törvénynek szerintük – például a fegyelmi eljárásokról szóló résznél –, amelyek alkotmányellenesek, és alapjukon „koncepciós pereket” lehet indítani.
  • A szakképzettség nélküliek – például a takarítók, dajkák – az új törvény értelmében nem a bérminimumot, csak a minimálbért kapnák meg. Ez ellen is fel szeretnének szólalni.

(nedolgozzingyen.hu / rtl.hu nyomán)

Valódi Hírek