Érik a balhé: Kiakadtak a nyugdíjasok Varga Mihály bejelentése után – nagyon rossz híreket kaptak

Nem sok jóra számíthatnak.

Ugyan valamelyest csökkenő pályára állt az infláció, de még így is kiugróan magas a hazai pénzromlási mutató, amely aligha vigasztalja a nyugdíjasokat, akiknek az év elején látott 15 százalékos nyugdíjemelését

az infláció már régen felemésztette.

Mindennek ellenére a kompenzációra még várniuk kell, ha egyáltalán számíthatnak ilyesmire – hívta fel a figyelmet az rtl.hu.

Az érintettek még novemberben kaptak egy pótlólagos nyugdíjemelést, azonban amit a nyugdíjasok novemberben megkaptak, abból már nem lehet májusban sem tejet, sem kenyeret venni – mondta a csatornának a nyugdíjasok helyzetét érintve Juhász László, a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának elnöke. Ezzel pedig arra célzott, hogy már a nyáron kellett volna, hogy az érintettek kapjanak egy újabb emelést.

Megírtuk, hogy a kormányzat szerdán megerősítette:

az időskorúak erre az időszakra nem számíthatnak nyugdíjemelésre,

legfeljebb a novemberi kiegészítésre, ha az inflációs folyamatok egyáltalán úgy alakulnak. Mindezt Varga Mihály pénzügyminiszter jelentette be, aki egyúttal elutasította a nyugdíjasok szakszervezetének 3 százalékos emelésre vonatkozó javaslatát.

Mint a Portfolio írta, jelenleg az átlagnyugdíj 208 ezer forint, ha ez 3 százalékkal nőne, akkor az átlagnyugdíj 6500 forinttal lenne több. Hozzátették: a korrekciót visszamenőlegesen tíz hónapra kapják meg, vagyis novemberben egy összegben több tízezer forintos kiegészítést kaphatnak a nyugdíjasok.

Jelezték, a nyugdijguru.hu portál alapítója, és a Portfolio szakértője nem tartja elképzelhetőnek azt a forgatókönyvet, hogy a nyugdíjasok még novemberben sem kapnak plusz emelést, de szerintük ezt nem is lehet kizárni, ugyanis elképzelhető, hogy a kormány szeptemberben a rendelkezésre álló inflációs adatokból azt hozza majd ki, hogy nem lesz az idei éves átlagos infláció nagyobb 15 százaléknál, ami a januári emelés mértéke volt – mutattak rá a szakemberek.

Raskó György agrárközgazdász arra hívta fel a figyelmet, hogy az élelmiszerek ára mintegy 50 százalékkal emelkedett. A szakértő úgy látja,

ez az árszint pedig a jövőben is velünk fog maradni.

Videó:

Valódi Hírek