Rétvári Bence világgá kürtölte: Azért tüntetnek az oktatásért, mert mindenki tanár akar lenni

Ők bizony vonzónak ítélik a pályát.

A státusztörvény elfogadása óta sorra számolunk be a pályát elhagyó pedagógusokról. Pár napja kiderült, június 1-je óta 455 pedagógus szüntette meg a közalkalmazotti jogviszonyát.

A szakértők szerint a szám csak nőni fog, bár a Társaság a Szabadságjogokért tapasztalata szerint a munkáltatók sokszor igyekeznek megnehezíteni a távozó szakemberek dolgát. Sőt, olyan esetekkel is találkoztak, amelyeknél a pedagógusok súlyos fenyegetéssel szembesültek, miszerint, ha felmondanak, többé nem helyezkedhetnek el a pályán.

Eközben Rétvári Bence szerdán úgy nyilatkozott az MTI-nek, hogy a „rekordmagas pedagógusfelvételi adatokból” egy vonzó pályamodell rajzolódik ki számukra. Véleményük szerint a fiatalok szívesen választják ezt a szakmát – a sikert részben a státusztörvénynek könyvelik –, valamint úgy látják, a pedagóguspályának nőtt „a presztízse és a vonzereje”.

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint jó esélyeink vannak arra, hogy a pedagógus-utánpótlás egyre nagyobb számú lesz a jövőben.

Hozzátette, hogy

„az egyik legnagyobb az emelkedés a tanító- és óvodapedagógus-képzésben, ahol megduplázódott a felvettek száma, de a tanárképzésre is közel harmadával kerültek be többen”.

Rétvári szerint a „baloldali pártok” igyekeznek lebeszélni a fiatalokat a pedagóguspályáról, a már dolgozókat pedig felmondásra biztatják. Ám nyugtázta, hogy hiába a „hergelés”, a pedagóguspálya továbbra is népszerű.

Ugyanakkor a státusztörvény ellen

nemcsak pedagógusok, hanem diákok és a pályán nem dolgozó civilek is tüntettek.

Nemrég az Egységes Diákfront győri csoportja szervezett demonstrációt a bosszútörvény miatt, sőt, szeptemberben újabb akcióval készülnek.

Valódi Hírek