Betelt a pohár: Hídfoglalással tüntettek a bosszútörvény és az akkumulátorgyár ellen Győrben (+videó)

Torkig vannak az emberek.

Közös tüntetést szerveztek a Győrszentivánba tervezett akkumulátorgyár ellen tiltakozó civilek és az Egységes Diákfront győri csoportja hétfőn, hogy így tiltakozzanak a gyár megépítése, valamint a bosszútörvény elfogadása ellen.

A Mérce beszámolója szerint a tüntetők a először a Bem téren gyülekeztek, majd a Városháza térre vonultak, ahol a tiltakozók képviselői elmondták beszédüket, majd a Jedlik Ányos híd felé vették az irányt. A szervezők célja a hídfoglalás volt, amelyet délutánra sikeresen meg is valósítottak.

A tüntetők békésen álltak meg a hídon, majd elénekelték a Kossuth-nótát, amelyhez a szervezők énektanár segítségét vették igénybe. Az Egységes Diákfront aktivistái a hídon felszólították a megjelenteket, hogy minden nap fejezzék ki véleményüket a vezető politikusok Facebook-oldalain közzétett posztokhoz.

Kertész Márton diákaktivista hangsúlyozta:

a szolidaritás vezetheti sikerre a különböző ügyeket képviselő csoportokat.

A tüntetők a Bem téren gyülekeztek, a beszámolók szerint több száz ember gyűlt össze, akik a „nincs tanár, nincs jövő!”, „a sztrájk alapjog!”, valamint a „nem gyár Szentiván!” rigmusokat skandálva melegítettek a rendezvényre, mielőtt elindultak volna a Városházához.

Kun Zoltán arról számolt be, hogy az önkormányzatnak továbbra sem sikerült a területeket átminősítenie, ezért – tette hozzá – több tervük is van az átminősítéssel és a kisajátításokkal kapcsolatban. Úgy látja, eddig abban sikerült eredményeket elérniük, hogy lelassítsák a bürokratikus folyamatokat.

Hangsúlyozta: a két ügyet az köti össze, hogy a lakókörnyezet és az oktatás területe is kiemelten fontos a jövő generációja szempontjából. Felhívta rá a figyelmet, hogy az oktatási rendszer infrastruktúrája súlyosan elavult, ami a jövő generációi szempontjából rendkívül aggasztó.

„Miközben az oktatásra nem fordít elegendő forrást a kormány, az akkumulátorgyárakra annál többet”

– jelezte Pintér Bence helyi újságíró, a rendezvény első szónoka, kiemelve: az ország nem az aktuális elit magánvállalkozása, hanem joga van a társadalomnak ahhoz, hogy jól érezze magát, jól éljen, és megfelelő körülmények között minőségi közszolgáltatásokhoz jusson.

Neubauer Tamás, a Pedagógusok Szakszervezete Győr-Moson Sopron megyei elnöke elmondta: a kormány árkot akar ásni pedagógus és pedagógus közé.

„A tanár ma vagy feláll, vagy aláveti magát a státusztörvénynek – és mindkét esetben rongyemberré válik mások szemében”

– mondta a szakszervezeti elnök, hozzátéve, a rongyemberek azok, akik az oktatást oda juttatták, ahol most tart.

A kormány hazudik az iskolabezárásokról, a gyerekek túlterheltek, és silány tankönyveket kell használniuk. Míg a közoktatásra alig jut pénz, addig a kormányközeli Matthias Corvinus Collegium milliárdokból gazdálkodhat – hívta fel a figyelmet.

Aláhúzta: miközben a kormányzat akkumulátorgyárakat támogat „agyba-főbe”, az oktatás ügyét magára hagyja. A kormány politikája nem biztosít vonzó lehetőséget a legtöbb fiatal számára, ezért is vándorolnak ki egyre növekvő ütemben – már akik tudnak. Kiemelte, hogy a pedagógustársadalom elöregszik, valamint felhívta a figyelmet az egyre aggasztóbb méreteket öltő tanárhiány kérdésére is.

Kun Zoltán a Nagy Tavak és Vizes Élőhelyek szövetségének elnöke elmondta: tudomást szereztek a termőföldek átminősítésének terveiről, amely lehetővé tenné, hogy ipari tevékenységet lehessen végezni a területen.

Szabó Andrea aktivista közölte: amennyiben nem megy a termőföldek felvásárlása, az önkormányzat kisajátítással próbálkozik. Megjegyezte: a kormány tervei mögött a lőszeripar, a vegyipar, valamint az akkumulátorgyárak építése húzódhat meg.

„Felelőtlenség lakóterületek mellé elsődleges háborús célpontot telepíteni”

– mutatott rá Szabó.

Kertész Márton az Egységes Diákfront győri elnökségi tagja közölte: unja, hogy a hülyeség ellen küzd. A kultúra, a munkajogok és az ország értékeinek kiárusítása az autokrácia építőkövei – hívta fel a figyelmet. Az aktivista kiemelte: különösen fontos a civil együttműködés ezen ügyek mentén.

Videó:

(Mérce/Facebook)

Valódi Hírek