Riasztó tempóban terjed egy gombafaj, amelytől a fertőzöttek jelentős százaléka meghal

Az elmúlt időszakban megtizenkétszereződött (!) az esetek száma.

Az Amerikai Egyesült Államok Járványügyi Hatóságának közlése szerint riasztóan gyors ütemben terjed egy gombatörzs, amely leginkább az immunhiányos betegek esetében jár közvetlen életveszéllyel, de egészséges szervezet számára is különösen fertőző. A candida auris törzs által fertőzöttek száma az elmúlt években sokszorosára emelkedett írta meg a Sun nevű amerikai hírportál.

Az USA járványügyi hatósága már 2019-ben jelentős fenyegetésnek tartotta a törzs terjedését, ugyanis az általa megfertőzött emberek jelentős része belehal a szövődményekbe. A hatóság közlése szerint 2021-ben már több mint 2377 megerősített esetet regisztráltak az USA-ban, és ez 1200%-os növekedést jelent 2021-hez képest. Figyelemre méltó tény, hogy 2021-ben jelentős járványügyi korlátozások voltak érvényben az USA-ban és szerte a világban, és még úgy is nagyot nőtt a diagnosztizált esetek száma.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ közlése szerint időközben a mi kontinensünkön is elkezdett terjedni a kórokozó, és az utóbbi időben megduplázódott az esetszám. 2013 és 2021 között még csupán 304 fő fertőződött meg Angliában, és az esetek zöme kórházban történt.

A candida aurisszal kapcsolatos legfőbb probléma, hogy rezisztens tehát ellenálló a leggyakrabban alkalmazott gombaölő szerekkel szemben. Louis Ostrosky, az amerikai McGovern Orvosi Iskola infektológiai szakembere szerint elterjedése „rémálomszerű” forgatókönyv az egészségügyben.

Ez egy potenciálisan multirezisztens kórokozó, amely nagyon hatékonyan képes terjedni az egészségügyi intézményekben. Még soha nem volt ilyen kórokozó a gombás fertőzések között

mondta Ostrosky.

Az első, candida aurisszal fertőzött beteget 2009-ben regisztrálták Japánban. A tudósok szerint a gombatörzs terjedéséhez leginkább az éghajlatváltozás járulhatott hozzá, és egyre gyorsabban tejed világszerte.

Arturo Casadevall, a John Hopkins Egyetem mikrobiológusa szerint eddig az emberi test magas hőmérséklete miatt nem voltak képesek nagy ütemben terjedni a gombás fertőzések. „Ha azonban a világ egyre melegebb lesz, és a gombák is elkezdenek alkalmazkodni a magasabb hőmérséklethez, néhányan el fogják érni azt, amit én hőmérsékleti korlátnak nevezek tette hozzá.

A candida auris véráramba kerülve halálos megbetegedést okozhat. Ugyan egészséges emberek esetében egyelőre nem jelent különösebb problémát; a gyenge immunrendszerű betegekre, az idősekre, az újszülöttekre, illetve a betegségből felépülőkre különösen nagy veszélyt jelent.

(Index/The Sun)

(A címlapfotón Arturo Casadevall, a Johns Hopkins Egyetem kutatója látható)

Valódi Hírek