Óriási hátraarc: Akkora tiltakozás alakult ki, hogy visszavonták az akkumulátorgyár-építés tervét Fóton

Győzött a többség akarata.

Vass György, a Pest vármegyei, 20 ezres lakosságszámú Fót fideszes polgármesterebejelentette:

nem fog akkumulátorgyár épülni a településükön.

A városvezető szerint a fóti önkormányzat több hónapos munkájának az eredménye, hogy végül a településen nem építkeznek olyan vállalatok, amelyek akkumulátorcellákat, vagy éppen más, „zavaró hatású tevékenységet” végeznének.

A fóti képviselő-testület egyébként még tavaly decemberben egy nyilatkozatot fogadott el, miszerint

ők minden lehetséges jogi eszközzel korlátozzák, hogy a város területén környezetszennyező vállalatok,

cégek telepedhessenek meg.

„Ezzel garanciát kaptunk arra, hogy a lakosokat akkumulátorcellák gyártásából jelentős környezeti hatások (levegő-, talaj-, víz- vagy környezetszennyezés) nem érhetik a jövőben sem”

– mondta Vass.

A polgármester a Facebook-oldalán számolt be a hírekről, mutatjuk a teljes bejegyzését:

„Garanciát kapott a város: nem települ Fótra akkumulátorgyár

Elérte az önkormányzat, amiért hónapok óta dolgozott: a HelloParks nyilatkozatban vállalta, hogy fóti területen a jövőben nem köt bérleti szerződést akkumulátorcellák gyártásával foglalkozó vagy más, jelentős zavaró hatású tevékenységet végző vállalattal.

Ezzel garanciát kaptunk arra, hogy a lakosokat akkumulátorcellák gyártásából jelentős környezeti hatások (levegő-, talaj-, víz- vagy környezetszennyezés) nem érhetik a jövőben sem.

Ismert: Képviselő-testületünk tavaly decemberben fogadott el nyilatkozatot arról, hogy minden lehetséges eszközzel korlátozza, hogy a város területén környezetszennyező vállalkozások működhessenek, hiszen

a fótiak egészségénél semmi sem lehet fontosabb.

A HelloParks-szal kötött megállapodás részeként módosul a hatályban lévő településrendezési szerződés is.

Ebbe beépítjük, hogy a HelloParks területén végzett tevékenységek környezetre gyakorolt hatását folyamatosan kötelező mérni és az eredményekről tájékoztatást szükséges adni.

A fenti garanciák birtokában a HelloParks rendeltetésmód-változásra irányuló, településképi bejelentését az FT1 jelű csarnoképületre az önkormányzat tudomásul vette.

A BYD és a HTNS tevékenységével kapcsolatos hatósági és bírósági eljárások ugyanakkor továbbra is folyamatban vannak, ezek hiányában nem végezhető összeszerelési vagy veszélyes anyag raktározási tevékenység.”

(Vass György/Facebook)

Valódi Hírek