Váratlan szembefordulás: A fideszes polgármester ellenszegült a kormánynak egy fontos kérdésben

Ezt elfogadhatatlannak tartja.

Fót kormánypárti polgármestere a Budapest Környéki Törvényszékhez fordult egy, a település területére tervezett vegyianyag-üzem katasztrófavédelmi engedélyével kapcsolatban. Vass György közösségi oldalán arról számolt be, hogy a település képviselő-testülete nevében keresetet nyújt be az ítélőtáblához a közigazgatási határozat megsemmisítése érdekében.

Vass György bejegyzését változtatás nélkül idézzük alább:

Tisztelt Fótiak!

Döntöttünk a HTNS Hungary Kft. felső küszöbértékű veszélyes anyagokkal foglalkozó üzem katasztrófavédelmi engedélyével kapcsolatos bírósági kereset benyújtásáról.

Tartózkodás és ellenszavazat nélkül, 11 igennel hatalmazott fel a Képviselő-testület, hogy az önkormányzat képviseletében a Pest Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság határozata tárgyában keresetet nyújtsak be a Budapest Környéki Törvényszékhez, kérve a közigazgatási határozat megsemmisítését és új eljárásra kötelezést

a Katasztrófavédelmi Igazgatóság általunk jogsértőnek vélt döntése

ellen.

A fótiak biztonsága az első!

A Mérce arról írt, hogy egy cég akkumulátor-üzem, egy másik pedig egy raktár létesítését tervezi a fóti ipari parkban. A helyiek körében ez nagy felháborodást keltett, és sokan tiltakoznak az üzemek létesesítése ellen.

Az egyik ilyen cég az elektromos buszok gyártásával foglalkozó hongkongi a BYD Electric Bus & Truck Hungary. A vállalat 14 ezer négyzetméter területű gyáregység létesítését tervezi a város ipari parkjában. A város vezetése erről azonban mindössze

a cég kérelmére kiírt állami környezetvédelmi eljárásból értesült.

A fóti önkormányzat környezetvédelmi szakértőt kért fel a cég dokumentációjának átvizsgálására. A település vezetése ezután 11 pontos listát nyújtott be a kormányhivatalnak a hiányosságokról.

Ezt követően derült csak ki, hogy egy másik, dél-koreai cég a, HNTS Hungary veszélyeshulladék-tárolót tervez felhúzni az ipari parkban. A dél-koreai cég 3000 tonna kobalt-lítium-mangán-nikkel-oxid és 1000 tonna alumínium-lítium-nikkel-kobalt-oxid tárolását tervezi a területen. Ezek igen veszélyes anyagoknak minősülnek.

(Vass György/Facebook/Mérce/Átlátszó)

Valódi Hírek