Újabb csavar a Schadl–Völner-botrányban: Súlyos dolgok derültek ki a végrehajtói maffia ügyében

Törvénysértő volt a Schadl-jelentés titkosítása.

Törvénysértőnek ítélte a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) az Országos Bírói Hivatal (OBH) a Schadl-ügy nyomán indított vizsgálatáról szóló jelentés „korlátozott terjesztésű” minősítését, vagyis annak titkosítását – írta a 444.hu, azok után, hogy a portálnak megküldte az erről szóló határozatot Vasvári Csaba bíró, az OBT korábbi szóvivője.

Az OBH elnökének így 60 napja van arra, hogy bíróságon megtámadja a döntést,

ellenkező esetben szeptember 6-án a minősítés megszűnik.

Emlékeztettek: az ügy előzménye, hogy Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar azóta lemondott elnöke 2021 májusában bosszúhadjáratot indított egy, az útjában álló bíró ellen, és a lehallgatási jegyzőkönyvek alapján amikor megpróbálta elérni a bíró kirúgását, az igazságszolgáltatás legfelső szintjein nem ajtót mutattak neki, hanem fogadták őt.

Schadl György szeretett volna kiszorítani egy végrehajtót a praxisából. Az illető azonban egy belső használatú bírósági állásfoglalással védekezett, amely szerint ez nem olyan egyszerű, mint ahogy azt Schadl eltervezte. Schadl ekkor fordult az állásfoglalást szerző Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) bírója ellen, akitől gyanúja szerint a dokumentum a végrehajtóhoz kerülhetett.

Schadl még 2021. június 2-án hívta fel Senyei Györgyöt, az OBH elnökét, aki személyes találkozót szervezett neki a PKKB felett álló Fővárosi Törvényszék elnökével, Tatár-Kis Péterrel. A találkozó pedig létre is jött, Schadl beszámolója szerint Tatár-Kis megértést tanúsított az ügyében, és megígérte neki, hogy vizsgálatot indít a bíró ellen, és úgy fogalmazott, hogy bár nem lehet a bírót kirúgni, de „diszkomfortossá tenni az életét, és a csoportvezetői megbízatását visszavonni,

azt lehet, ha indokolt”.

Az OBH elnöke célvizsgálatot indított: a háromtagú bizottságot azzal bízta meg, hogy 2022. áprilisáig tárják fel, „miért, miként, milyen formában és milyen eljárás keretében” tett bejelentést Schadl György egy PKKB-s bíróval kapcsolatban, és azt a Fővárosi Törvényszéken hogyan vizsgálták ki. Az OBH-t felügyelő Országos Bírói Tanács (OBT) 2022 júniusi testületi ülésén azonban kiderült: hiába szeretnék elolvasni az OBT tagjai a vizsgálati jelentést, nem tudják, mert azt Senyei György titkosította és nem adta oda.

A Transparency International Magyarország közérdekű adatigénylést nyújtott be annak érdekében, hogy hozzák nyilvánosságra a titkosított OBH-jelentést, majd annak elutasítása után pert indítottak, és a bíróság a NAIH-tól kért állásfoglalást. Ugyanakkor Vasvári Csaba bíró is az adatvédelmi hatósághoz fordult az ügyben.

Vasvári Csaba küldte el a portálnak a NAIH 2023. július 7-i döntését, amely kimondta:

a jelentés titkosítása törvénysértő,

mivel ahhoz nem fűződik semmilyen közérdek, ráadásul Senyei György eljárása a formai követelményeknek sem felelt meg.

Valódi Hírek