Súlyos adatok érkeztek: Hiába próbálják eltitkolni, itt a bizonyíték a magyarországi válságra

Beszédes számok.

A magyarországi cégek száma idén eddig minden hónapban csökkent, júniusban csaknem 10 ezerrel kevesebb cég működött, mint tavaly decemberben – közölte az Opten céginformációs szolgáltató kedden az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint júniusban csaknem 2400 céget alapítottak, ami nem kiugróan sok, de az átlagoshoz viszonyítva nem is kevés. A megszűnt vállalatok száma meghaladta a háromezret júniusban, a cégek megszűnési formáinak arányában jelentős változás történt.

Korábban a kényszertörléssel megszűnt cégek aránya volt a legmagasabb a megszűnések között, de a kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) tavalyi módosítása miatt ez a trend átfordult, és

a végelszámolási eljárással megszűnt cégek kerültek többségbe.

Az újonnan indított felszámolási eljárások száma tovább emelkedett, meghaladta a 2500-at, amely az elmúlt hat év legmagasabb értéke. Nemcsak a júniusi érték döntött rekordot, hanem az idén megkezdett felszámolási eljárások száma is, amely meghaladta a 11 ezret; a féléves szám 30 százalékkal több, mint a tavalyi egész éves. Továbbra is a 3-5 éves cégek a leginkább érintettek.

Júniusban több mint 1200 végelszámolás indult, ez ebben az évben a második legtöbb, szezonális összehasonlításban pedig az elmúlt hat év legmagasabb értéke – jelezte az Opten.

(MTI)

Valódi Hírek