Végképp betelt a pohár: A Magyar Újságírók Országos Szövetsége nekiment a HírTV-nek

Aggódhatnak Bencsikék.

Közleményben reagált a Magyar Újságírók Országos Szövetsége a HírTV legújabb hírhamisításával kapcsolatban. Állásfoglalásukban nyomatékosan felszólították a médiahatóságot, hogy kezdeményezzenek eljárást a kormánypárti csatorna hírhamisító gyakorlatának megfékezése miatt.

„Elég a hírhamisításból!

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége felszólítja a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóságot, hogy kezdeményezzen eljárást a HírTV hírhamisító gyakorlatának megfékezésére, hogy ne lehessen Magyarországon következmények nélkül hamis hírekkel szennyezni az étert”

– hangsúlyozták a MÚOSZ közleményében, amelyet MTI-hez juttattak el.

A napokban ismét attól volt hangos a sajtó, hogy a HírTV háborús tudósításában azt a látszatot keltette, hogy ukránok ünnepelnek egy kocsmában a Kercsi híd bombázása után. A bevágott anyag viszont egy angol labdarúgó mérkőzésre adott szurkolói reakció, amely felvétel a 7 évvel ezelőtti Európa-bajnokság alatt készült, és egyébként sem ukrán civilek, hanem angol szurkolók láthatók rajta.

Miután az ügyből óriási botrány lett, és azt felkapta a nemzetközi sajtó is, a csatorna azonnal kirúgta a hírhamisítást elkövető munkatársát.

A Média1-nek eljuttatott közleményében a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) azzal indokolta, hogy nem léptek fel az ügyben, miszerint „hatásköre kizárólag a médiaigazgatási jogszabályok betartatására terjed ki. Ennek alapján

nincs hatásköre annak eldöntésére, hogy egy adott nyilvánosságra hozott információ igaz-e,

és annak mekkora a valóságtartalma, arra más közhatalmi jogkörrel felruházott állami szerv – a bíróság – rendelkezik hatáskörrel”.

A MÚOSZ ugyanakkor közölte, az NMHH-nak a bírósághoz kell fordulnia, ha komolyan veszi honlapjukon megfogalmazott feladatait, amely – többek között – a fogyasztók, felhasználók érdekeinek hatékony képviselete. Ez nem valósítható meg tisztességes, a tényeknek megfelelő tájékoztatás nélkül. Hozzátették:

a hírhamisítás ellen tehát az NMHH-nak is fel kell lépnie.

(MTI / index.hu nyomán)

Kapcsolódó:

Lebukott a Fidesz-média: Újabb súlyos történelemhamisítást követett el a HírTV

Tovább dagad a botrány: Kirúgta a HírTV az egyik propagandistáját, aki meghamisított egy háborús felvételt

https://nyugatifeny.hu/2023/06/15/itt-a-vege-csunyan-rafazott-a-melegek-kivegzesen-oromkodo-bencsik-andras

Valódi Hírek