Tovább dagad a botrány: Kirúgta a HírTV az egyik propagandistáját, aki meghamisított egy háborús felvételt

A hatóság nem indít eljárást.

A közelmúltban robbant ki a botrány azzal kapcsolatban, hogy a kormánypárti HírTV hétfői híradóiban 7 évvel korábbról, a Will Grigg’s on Fire című dalt éneklő futballszurkolói felvételekkel „illusztrálták” (hamisították meg) az orosz-ukrán háború egyik aznapi eseményének történéseit és úgy állították be, mintha az ukránok egy kocsmában ünnepelték volna egy híd felrobbantását – írta az ügyről elsőként beszámoló média1.hu.

A portál hiába érdeklődött a csatornánál, tőlük nem kaptak válaszokat. Ugyanakkor mostanra új fejlemények derültek ki az ügyben.

Július 17-én a HírTV egy 2016-ban készült, angol futballszurkolók ünneplését bemutató videórészletet vágott be a Krím-félsziget felé vezető kercsi híd hétfő hajnali felrobbantásáról szóló tudósításába. Az Oroszország által annektált Krím-félszigetre vezető híd ellen elkövetett merényletet a kormánypárti propagandacsatorna egész nap az alábbi szalagcímmel közölte:

„Győzelmi mámorban úsznak az ukránok a Kercsi-híd felrobbantása után.”

Egy ilyen „apró kis baki” kizárólag úgy kerülhet adásba, ha azt a felelős szerkesztő és az adásrendező is jóváhagyja, miután a külpolitikai szerkesztő és a vágó elkészítette – hívták fel a figyelmet. A botrány bejárta a nemzetközi sajtót is, a HírTV hamisításáról a Daily Mail is cikkezett.

A Blikk csütörtöki információi szerint egy ember írásbeli figyelmeztetést kapott, a csatorna egy másik, a lap által meg nem nevezett munkatársát pedig

kirúgta a HírTV.

A csatorna nem erősítette meg az információkat, a kérdésekre nem reagáltak, ugyanakkor nem is cáfolták a lap értesüléseit. A médiahatóság viszont reagált.

„A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak (NMHH), illetve az NMHH Médiatanácsának hatásköre kizárólag a médiaigazgatási jogszabályok betartatására terjed ki. A Hatóság hatásköreiről a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló 2010. évi CLXXXV. törvény (Mttv.) 182-184. §-ai rendelkeznek.

Ennek alapján

az NMHH a megkeresésében felvetettek vizsgálatára nem jogosult, nincs hatásköre annak eldöntésére,

hogy egy adott nyilvánosságra hozott információ igaz-e, és annak mekkora a valóságtartalma, arra más közhatalmi jogkörrel felruházott állami szerv – a bíróság – rendelkezik hatáskörrel”

– közölték.

 

Valódi Hírek