Itt a vége: Varga Judit befejezésül elárulta, mi Magyarország egyik legfőbb érdeke

Ezt az üzenetet át akarta adni.

Magyarország egy erős Amerikában érdekelt – jelentette ki Varga Judit, miután csütörtökön véget ért a látogatása az Egyesült Államokban. Az igazságügyi miniszter úgy érezte, hogy fontos ezt az üzenetet elhoznia.

A tárcavezető a magyar közmédiának adott interjúban úgy fogalmazott:

„Látjuk, hogy

egy gyenge Amerika engedi azt, hogy eszkaláció következzen be,

ezért mi abban vagyunk érdekeltek, hogy egy erős Amerika legyen, mert a béke szimbolikus ajtaján Amerika a kulcs magyar szempontból, de Európa és a világ érdeke is az, hogy ne az eszkaláció, hanem a béketárgyalások irányába fejlődjön a folyamat.”

A miniszter szerint a fegyverszállítások ellentétes irányt képviselnek. Úgy gondolja:

„Nagyon fontos, hogy a jövőben egy olyan amerikai vezetés legyen, amelyik

jobban fel tudja fogni háború és béke kérdésében,

melyik lépés milyen eszkalációhoz, vagy deeszkalációhoz vezethet.”

A mostani magyar-amerikai kapcsolatokkal kapcsolatban Varga Judit megjegyezte:

„Tudjuk, hogy a jelenlegi amerikai adminisztráció ideológiai, politikai pozícióját tekintve nem azonos a magyar kormány pozíciójával, ugyanakkor ugyanúgy fennmaradnak államaink között a gazdasági kapcsolatok és minden egyéb diplomáciai kapcsolat, hiszen mi a külpolitikában nem ellenségeket, hanem barátokat keresünk.”

A tárcavezető úgy értékelte a látogatást, hogy a szövetségépítés jegyében telt. Mint mondta, sok politikussal tárgyalt, az amerikai konzervatívok tisztelik Magyarországot. Varga szerint úgy emlegetnek minket, mint az ország, amely szárazföldön védte meg magát a tömeges illegális bevándorlástól.

A miniszter kifejtette: Európa egy nagy választásra készül 2024-ben, úgy az Egyesült Államokban az elnökválasztásra készülnek. Varga fontosnak tartja, hogy az egymásra politikai szövetségesként tekintő európai és amerikai politikai erők egymást akár kölcsönösen erősíteni tudják. Emellett célként jelölte meg a konzervatív eltolódást az Európai Parlamentben 2024-ben.

Valódi Hírek