FRISS: Varga Judit elárulta, mi az Orbán-kormány „hazafias kötelessége”

Azt mondta, az ország környezeti és kulturális értékeinek védelme mindenki kötelessége.

„Egy hatékony klíma- és zöldpolitika keresztény és hazafias kötelesség”

– hangoztatta Varga Judit igazságügyi miniszter New Yorkban csütörtökön a jogászok világkongresszusának konferenciáján, amelynek idei kiemelt témája a fenntarthatóság és a jog kapcsolata.

A politikus a kétévente megrendezett eseményen tartott felszólalásában azt mondta: a magyar klímavédelmi és energia-átmenetre (?) vonatkozó politikai döntések során kiemelt figyelmet fordítanak a magyar alkotmány által kijelölt keretekre.

Hozzátette: Magyarország alaptörvénye tartalmazza, hogy

az ország környezeti és kulturális értékeinek védelme mindenki kötelessége a jövő generációk érdekében.

Kijelentette: csak a nemzetközi együttműködés képes garantálni a környezet megőrzése érdekében hozott nemzeti megoldásokat, és ennek során a demokratikus döntéshozatal folyamatában rendszeres tájékoztatni kell az állampolgárokat és kikérni véleményüket (?).

„A környezet védelmének árát nem lehet a legszegényebb országokra, valamint a társadalmak legszegényebb tagjaira tolni, hanem a költséget elsősorban a nagy szennyező országoknak és nagyvállalkozásoknak kell viselniük”

– magyarázta.

Úgy vélte: az országok közötti egyenrangúságra épülő nemzetközi együttműködés nem vezethet oda, hogy egyes országokat megbélyegeznek intézkedései miatt, amelyekkel állampolgárainak jólétét és demokratikus választásait célozza biztosítani.

A miniszter a kérdés összetettségére és a kihívás komolyságára példaként említette az Ukrajnában zajló háborút, illetve annak hatását a globális energiapolitikára, ami – földrajzi fekvése okán – különösen súlyosan érinti Magyarországot.

Elmondta: a Brüsszel által meghozott szankciók Magyarországon az egekbe emelték az energia árát, így jelenleg – mondta – a magyarok legfontosabb célja az ország energiaellátásának biztosítása és az energiát terhelő „szankciós felár” mérséklése.

„A magyar kormánynak célja, hogy megvédje az országban élő embereket, támogassa a nyugdíjasokat és családokat, különösen a háztartási energia felső árkorlátjának kijelölésével”

– állította, hozzátéve, „ezért nem támogatunk semmilyen javaslatot, ami közvetlen vagy közvetett módon kockáztatja energiabiztonságunkat, vagy a megengedhetőség határa fölé emelné az energiaárakat”.

Varga arra kérte a hallgatóságot, hogy amikor arról hallanak a hírekben, hogy Magyarország kritizálja az Európai Unió szankciós politikáját az energia terén, akkor idézzék fel, hogy Magyarország egy tengeri határokkal nem rendelkező, energiahordozókban szegény ország, így különösen körültekintőnek kell lennie, hogy egyszerre tudja biztosítani energiabiztonság jelenlegi igényét

és biztosítani a jövő generációk jogait.

A jogász világkongresszus résztvevői előtt az igazságügyi miniszter szólt arról, hogy Magyarország a megújuló energiaforrások bővítésével, az előreláthatóan rendelkezésre álló atomenergia-forrásokkal, valamint a földgáz-beszerzés diverzifikálásával csökkenteni tudja függőségét egyes exportáló országoktól, ugyanakkor jelenleg még

az orosz energiaforrások a magyar energiafelhasználás jelentős hányadát teszik ki.

Emlékeztetett: Magyarország vállalta, hogy 2030-ra 40 százalékkal csökkenti karbonkibocsátását 1990-hoz képest, és 2050-re eléri a karbonsemlegességet, valamint rámutatott, hogy Magyarország a 13. helyen áll a klímasemlegességre való felkészültséget összegző nemzetközi Nettó Zéró Felkészültségi Mutató (Net Zero Readiness Index) értékét tekintve a világ vizsgált országai között.

Varga Judit arra már nem tért ki beszédében, hogy „keresztény és hazafias kötelességük”, miként egyeztethető össze a kormány azon törekvésével, hogy Magyarország piacvezető kívánna lenni Európában az akkumulátorgyártásban.

A miniszter arról sem beszélt, hogy negyven akkumulátorgyártással kapcsolatos beruházást azonosítottak eddig Magyarországon, ez 44 gyárat jelent, összesen mintegy 7170 milliárd forint értékben.

Varga Judit azt is elfelejtette megemlíteni, hogy Orbán Viktor miniszterelnök egy tollvonással a Hunland cégcsoport öt cégét nyilvánította mintagazdaságnak. A társaságok tulajdonosa pedig a holland Joseph Janssen. A Fidesz kiemelt kampányüzenete évekig az volt, hogy „megvédik a magyar földet a külföldiektől”, viszont most Orbán kormányfő egy külföldi tulajdonban lévő mezőgazdasági cégcsoportot jelölt ki mintagazdaságnak.

(MTI korrigálva)

Kapcsolódó:

Ettől féltek Szijjártóék: Minden kiderült az Orbán-kormány nagy tervéről

„Vigyétek a kínai szennyet Felcsútra!” – Elszabadult a pokol az akkumulátorgyár miatt kezdeményezett lakossági fórumon Fóton

Riadót fújt a bíróság, azonnal le kell állítani a debreceni akkumulátorgyár-beruházást

https://nyugatifeny.hu/2023/06/21/kirobbant-a-botrany-rosszul-lettek-a-kormanyhivatal-ellenorei-az-egyik-akkumulatorfeldolgozoban

Valódi Hírek