Áll a bál: Tombolni kezdett Lázár János, miután Novák Katalinnak adott igazat az Alkotmánybíróság

A miniszter közölte, őt ez nem érdekli.

Döntött az Alkotmánybíróság Lázár János miniszter állami építési és beruházási törvényéről. A bíróság egyetértett Novák Katalin köztársasági elnökkel, és Alaptörvény-ellenesnek nyilvánította Lázár beruházási törvényét. A miniszter Facebook-oldalán jelezte, a döntést ugyan megfontolják, ugyanakkor azt közölte, nem tervezi feladni céljait.

Még július elején fogadta el az Országgyűlés az állami építési és beruházási törvényt, amellyel kapcsolatban Novák Katalin kifogást emelt, és előzetes normakontrollt (törvényességi eljárást – a szerk.) indítványozott, ezért az Alkotmánybíróságnak felül kellett vizsgálnia a rendelkezést. Novák azzal indokolta előterjesztését, hogy a saját szabályait sem köteles betartani a miniszter, ugyanis

a törvény értelmében rendeleti úton eltérhet az abban foglaltaktól.

Az Alkotmánybíróság közölte: egyetértettek Novák Katalinnal, és megállapították, hogy a törvény vonatkozó rendelkezése Alaptörvény-ellenes.

Az Alkotmánybíróság határozatában megállapította: a jogalkotó a törvényben általános jellegű felhatalmazást adott a törvény szabályaitól való eltérésre. Nem beazonosítható, hogy pontosan mely szabályok alól, illetve milyen feltételek mentén engedne eltérést. A miniszteri hatáskör teljes terjedelme és korlátai nem kellően tisztázottak, a polgárok számára nem megismerhetők és nem kiszámíthatók.

Az Alkotmánybíróság álláspontja szerint az ilyen felhatalmazó rendelkezés

az Alaptörvénnyel ellentétes jogalkotási lehetőséget teremt.

Közölték: az Alkotmánybíróság ezért megállapította, hogy a törvény támadott rendelkezései alaptörvény-ellenesek, ezért

a törvény nem hirdethető ki.

Lázár János közösségi oldalán reagált az Alkotmánybíróság döntésére. Azt írta: az Ab döntését „megfontolják”. A tárcavezető kijelentette:

„a határozat nem befolyásolja a kormány törekvéseit,

amellyel teljesen új állami beruházási rendszert kíván létrehozni”.

„Harminc év után eljött az ideje, hogy a magyarok munkájából magyarok haszna legyen. Az elmúlt egy évben sokan próbálták a törvényt jogi, üzleti vagy éppen

politikai megfontolásból gáncsolni.

Sem a mostani döntés, sem a következő hetek és hónapok újabb »nehézségei« nem téríthetnek el célomtól, hogy Magyarországon az adófizetők pénzéből sokkal jobban, sokkal jobbat és sokkal tisztességesebben építhessünk”

– jelezte a miniszter.

(index.hu / Lázár János/Facebook nyomán)

Kapcsolódó:

Egészen váratlant lépett Novák Katalin: A köztársasági elnök beintett Lázár Jánosnak

 

Valódi Hírek