Orbán minisztere három kínos kérdést kapott, nem kerülheti ki a válaszadást

Magyarázatot várnak Csáktól.

Írásbeli kérdéssel fordult Csák János, kulturális és innovációs miniszterhez Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke, hogy tájékoztatást kapjon a minisztertől az Erasmus+, valamint a Horizont programok ügyében.

„Három írásbeli kérdés az oktatási programok jövőjéért!

Csák János végre bizonyíthatná, hogy nem csupán biodíszletként tölti be a kulturális és innovációs miniszteri pozíciót. A felsőoktatásban, valamint a tudománypolitikában érintett tárcavezetőként

felelősséget kell vállalnia azért az áldatlan állapotért, amibe a felsőoktatást sodorták.

Az Erasmus+ és Horizont-programok kapcsán egyre csak növekszik a bizonytalanság, amely mind a diákok, mind az oktatók számára olyan helyzetet eredményez, amelyben rövid- és középtávon is mindenki veszít.

Itt az idő, hogy Csák János abbahagyja a bujkálást,

és viselje a politikai következményeket akkor, ha számos fiatal hallgató és oktató esik el szakmai pályafutásuk egyik nagy lehetőségétől!”

írta közösségi oldalán politikus.

Gelencsér Ferenc kérdései az alábbiak:

  • „Egyetért-e azzal, hogy hazánk tudományos és kulturális fejlődéséhez, a felnövekvő generációk, és az egyetemeink versenyképességéhez nagyban hozzájárultak az elmúlt évtizedekben különböző jogcímen biztosított uniós források, melyeket hazánk továbbra sem nélkülözhet?
  • Mit tesz a kormány tagjaként azért, hogy ezekhez a forrásokhoz továbbra is hozzájussanak a magyar egyetemek, akár modellváltók, akár nem?
  • Személyesen kész-e vállalni a politikai felelősséget, amennyiben a magyar felsőoktatás modellváltásba bevitt egyetemei, azok hallgatói és oktatói elesnek az Erasmus+ és a Horizont Európa programok, és más, az Európai Kutatási Tanács (ERC) által biztosított pályázatok kínálta lehetőségektől és forrásoktól?”

(Gelencsér Ferenc/Facebook)

Kapcsolódó:

https://nyugatifeny.hu/2023/07/19/most-vannak-bajban-orbanek-alaposan-helyretette-az-unios-biztos-navracsics-tibort-amiert-felrebeszelt

Valódi Hírek