Csörte: Kemény üzenetet küldött az Orbán-kormánynak David Pressman

Ezt nem teszik zsebre.

Teljesen nyilvánvalóvá vált, hogy most, amikor Magyarországon a vezetők új törvényeket hoznak a „gyermekek védelmére”, amikor könyveket fóliáznak le, amikor könyvesboltokat könyvek bemutatásáért bírságolnak meg, amikor szivárványos padokat rongálnak meg, most van itt az ideje annak is, hogy az Egyesült Államok megünnepelje Önöket és családjaikat – mondta az Egyesült Államok magyarországi nagykövete a diplomácia Családi Pride Piknik eseményén, vasárnap.

„Amikor közel egy évvel ezelőtt megérkeztem Magyarországra, az első dolog, amit a repülőtéren megláttam, az alábbi felirat volt:

Üdvözöljük a családbarát Magyarországon”

– mondta a nagykövet.

David Pressman arra is felhívta a figyelmet, hogy a könyvek hősök történeteit mesélik el. Elmondta, az egyetemek és a könyvek sem lehetnek fegyverek, viszont olykor veszélyesek lehetnek, mert olyan történeteket mesélhetnek el, amelyeket másképp nem hallanánk.

„Miközben politikai pártok azzal próbálnak meg ellenőrzést gyakorolni könyvek és egyetemek felett, hogy lojalistákat neveznek ki az akadémiai intézmények irányítására, könyvesboltokat vásárolnak fel, és könyveket fóliáztatnak le, ne feledjük, hogy

a politikusoknak nem dolga a könyvek és eszmék ellenőrzése”

– hangsúlyozta a diplomata.

„Budapesten a könyveken lévő fólia valódi szerepe nem az, hogy elrejtse, sokkal inkább, hogy kiemelje azokat. Hogy jelezze: ami abban áll, az aberrált, hogy ami abban van, az nem helyes, hogy ami benned van, az nem helyes, hogy a te történetedet el kell különíteni”

– mutatott rá Pressman, majd kiemelte:

a rendezvényen megjelentek nincsenek egyedül.

A nagykövet elmondta: számára valódi reményt adott az a nyilatkozat, amelyet a napokban több ország nagykövetsége is aláírt. Az országok közök állásfoglalását pedig egy félreérthetetlenül erős kiállásnak nevezte.

„Ha van Önök közt olyan, aki a maga történetéhez gonosztevőt jött keresni, az remélem, hogy a fólián túl most valami sokkal hétköznapibb, szokványosabb és gyönyörűbb dolgot lát majd: családokat. Magyar családokat és amerikai családokat – a mi emberi családunkat”

– zárta beszédét David Pressmann.

Megírtuk, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap délelőtt egy gólyacsaládról tett ki képet Facebook-oldalára, amelyhez azt írta:

„Anyuka, apuka, gyerekek. Egy család.”

(nepszava.hu / US Embassy Budapest/Facebook / Szijjártó Péter/Facebook nyomán)

Valódi Hírek