Itt az újabb botrány: Tovább csökkenhetnek a posták Magyarországon, a polgármesterek félnek

Tavaly zártak be 364 hivatalt az országban.

Azt követően, hogy arról döntöttek, az eddigi 25 ezer helyett 30 ezer lakosonként kell legalább egy postát fenntartani, számos olyan településen is megszűnhetnek a fiókok, amelyeket eddig nem érintettek a hivatalbezárások. A Népszava beszámolójában arra hívta fel a figyelmet, hogy a polgármesterek félnek a változásoktól, azokat értelmetlennek tartják.

Annak ellenére tovább csökkenhet a posták száma, hogy

a Magyar Posta tavaly ősszel már bezárt 364 hivatalt.

Ezekből csak 32 településen 45 nyitott újra, amelyeknél az önkormányzatok vállalták a fenntartást, és az ezzel járó működési költségeket.

Jelenleg közel 2300 településen egyáltalán nincs állandó posta.

Jelezték, a júniusban módosított postatörvény viszont nem a már eddig is posta nélkül maradt településeken jelenthet problémát, hanem sokkal inkább azokban a városokban, ahol a szolgáltatás idáig zavartalanul tudott működni.

Az új jogszabály értelmében az eddigi 25 ezer helyett 30 ezer lakosonként kell legalább egy postát fenntartani. Mindez pedig jelentős változást jelent, hiszen 30 ezer fős vagy annál népesebb település csak 34 van Magyarországon.

30 ezer főnél kisebb település pedig több, mint 3100.

„Elképzelhetetlennek tartom, hogy megszűnjön a postahivatalunk, amely nemcsak nyáron, de egész évben hatalmas forgalmat bonyolít”

– mondta a lapnak Csákovics Gyula, a 2800 fős balatoni Zamárdi polgármestere.

„A lakosságszám alapján persze mondhatnák, hogy nincs rá szükség, de nyaranta a nyaralóvendégekkel, az üdülőtulajdonosokkal megsokszorozódik a népesség, ami a postai forgalmon is meglátszik, nem is beszélve a fesztiválok idejéről, amikor sok tízezren érkeznek hozzánk. Ráadásul a hivatal nemcsak a helyieket, de a környező településen élőket is kiszolgálja”

– mutatott rá, hozzátéve: ha a Magyar Posta úgy döntene, bezárja a zamárdi hivatalát, az önkormányzat a jelenlegi helyzetében nem tudná átvenni az üzemeltetést, hiszen így is rendkívül szoros a költségvetésük. Ebben az esetben csak egy helyi vállalkozó segítségében reménykedhetnének. Úgy látja, adott esetben lenne is jelentkező, hiszen a forgalom miatt akár piaci alapon is működtethető a postájuk.

Mint írták, Siófokon tavalyig három állandó és egy szezonális postahivatal működött – Széplakon –, utóbbi, valamint a hétezres városrész, Kiliti postáját tavaly bezárta a szolgáltató cég.

„Különösen utóbbi volt fájó és nehezen értelmezhető, hiszen

egy családosok és idősek által lakott városrész maradt hivatal nélkül.

Ha a törvénymódosítás hatására még egy postánkat bezárnák, amellett sem a városvezetés, sem a lakosság nem menne el már szó nélkül, hiszen Siófokhoz legközelebb 30-50 kilométerre található 30 ezernél nagyobb település.

Határozottan úgy vélem, hogy az új jogszabály betű szerinti érvényre juttatása

egyenesen vérlázító, a lakosság elleni támadás”

– jelentette ki Lengyel Róbert, a 25 ezer fős város polgármestere.

De harcolnia kell Mátrafürednek is, ahol a legutóbbi hivatalbezárási hullámban a Magyar Posta bezárta Gyöngyösön a Szövetkezet úti kirendeltségét, így a városban egyedül a központban lévő főposta maradt meg – mondta a lapnak Hiesz György polgármester.

Kapcsolódó:

Döntött a kormány: Harmincöt postát zárnak be Orbánék

Ennyi volt: Rengeteg faluban zárják be az önálló postákat

Brutális létszámleépítés: Több száz munkatársát elbocsátja a Magyar Posta

https://nyugatifeny.hu/2022/10/29/kiderult-hol-zarja-be-orszagszerte-366-hivatalat-a-magyar-posta

Valódi Hírek