Meglepetés: Matolcsy György emberei olyat találtak, ami nagyon kínos az Orbán-kormánynak

Találtak egy óriási lyukat a költségvetésben Matolcsyék.

A Magyar Nemzeti Bank elemzői nem kevesebbet állítanak, mint hogy az Orbán-kormány 600 milliárd forinttal tervezte túl a bevételeket.

Az Orbán-kormány rendíthetetlen célja a következő évi költségvetések július eleji elfogadása: a tervezés már márciusban elkezdődik és emiatt a még hatályba sem lépett költségvetés sok esetben már decemberre elavul – hívta fel a figyelmet a Népszava.

Ez pedig veszélybe sodorja a múlt héten fideszes többséggel elfogadott – de még ki nem hirdetett – 2024-es költségvetést is. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) még a zárószavazás előtti napokban nyilvánosságra hozta a költségvetési jelentését, amely 2024-es költségvetést vette vizsgálat alá.

A jegybank összegzése szerint mintegy

400 milliárd forintos – a GDP fél százalékát kitevő – lyuk tátong a jövő évi költségvetésen.

A MNB elemzői közölték, mintegy 605 milliárd forinttal tervezete túl a kormány, illetve a Varga Mihály vezette Pénzügyminisztérium a várható adóbevételeket, ugyanakkor találtak 200 milliárd forintnyi tartalékot a kiadások között.

Így összesen

406 milliárd forinttal magasabb az induló hiány.

Ez az összeg cirka a 2024-es GDP fél százalékának, a teljes sporttámogatási büdzsének, valamint az állami közoktatásra fordított éves kiadás kétharmadának felel meg.

Az MNB szakemberei szerint 2024-ben a bevételek a fogyasztási és munkát terhelő adók idei alacsonyabb bázisa miatt nem teljesülhetnek az előirányzatnak megfelelő mértékben. A 600 milliárd forintos adóbevétel kiesés döntő többsége a fogyasztási típusú adóknál jelentkezik:

  • az áfából, illetve jövedéki adóból 515 milliárd forint lesz az elmaradás.
  • A személyi jövedelemadónál 57 milliárdos,
  • a tb-alapok bevételeinél további 141 milliárdos lyukat látnak.
  • Ezzel szemben a cégek befizetései a tervezett költéseket 104 milliárddal haladhatják meg – így megkapjuk a 600 milliárdos hiányt a bevételi oldalon

A kiadási oldalon ezzel szemben nettó 200 milliárd forintos megtakarítást tartanak elérhetőnek az MNB elemzői a parlament által elfogadott költségvetési tervhez képest. A rezsivédelmi alap kiadásai az elemzők szerint akár 239 milliárd forinttal is kevesebb lesz, de még így is 1122 milliárd megy energiatámogatásra, amit az alacsonyabb energiaárakkal magyaráznak. További mintegy 150 milliárd forintos megtakarítással számol a jegybank az uniós kiadások soron, viszont a költségvetési szervek saját kiadásai 158, az államadóssággal kapcsolatos kiadások 56 milliárddal lehetnek magasabbak a tervezettnél – írták.

Valódi Hírek