Mi folyik itt? Orbánék áldásukat adták az EU legújabb szigorítására, de van egy hatalmas bökkenő

Innentől nincs kibúvó, mindennek stimmelnie kell.

Az Európai Unió Tanácsa hétfőn elfogadta az elemekre, akkumulátorokra és hulladékelemekre vonatkozó fenntarthatósági szabályokat szigorító új rendeletét – derült ki közleményükből.

Mint írták, a dokumentum az elemek és akkumulátorok életciklusát is szabályozni fogja, emellett pedig biztosítani fogja azok biztonságosságát, fenntarthatóságát, valamint versenyképességét.

Teresa Ribera, Spanyolország ökológiai átállásért felelős minisztere kifejtette: az elemek, illetve akkumulátorok kulcsfontosságú elemei a dekarbonizációs (a szén‑dioxid és más üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése – a szerk.) folyamatnak és az EU kibocsátásmentes közlekedési módokra való átállásának.

Ezzel egyidejűleg az életciklusuk végét elért elemek, illetve akkumulátorok számos értékes anyagot tartalmaznak, és újra fel kell használni ezeket a kritikus fontosságú nyersanyagokat, hogy azok kapcsán ne kelljen harmadik országra támaszkodnunk – fogalmazott a politikus, majd hozzátette: az új szabályok előmozdítják Európa ipari versenyképességét.

Az Európai Parlament és a Tanács rendelete valamennyi elemre, illetve akkumulátorra alkalmazandó lesz, köztük a hulladékká vált hordozható elemekre, akkumulátorokra,

az elektromosjármű-akkumulátorokra,

az ipari elemekre, illetve akkumulátorokra, az indításhoz, világításhoz, gyújtáshoz használt SLI-akkumulátorokra – amelyek főként járművekhez és gépekhez használatosak –, valamint a könnyű szállítóeszközökben, például elektromos kerékpárokban, elektromos segédmotoros kerékpárokban, elektromos robogókban használt akkumulátorokra – fejtették ki a közleményben.

A rendelet többek között előírja a újrafeldolgozott tartalom kötelező minimumszintjét, azok dokumentációját, továbbá hatékonysági célkitűzést határoz meg a folyamatban. Emellett célértéket határoz meg a gyártók számára a hulladékká vált hordozható elemek és akkumulátorok begyűjtésére.

A szigorítás célja, hogy javuljon az elemek és akkumulátorok belső piacának működése, a biztonság, a fenntarthatóság, különösen nagy figyelmet fordítva a veszélyes anyagokkal kapcsolatos kritériumokra.

Az összesítő szerint

Magyarország is támogatta a rendeletet.

Az akkumulátorgyártás mellesleg nagy figyelmet kap hazánkban, hiszen sorra jelenti be a kormány az újabbnál újabb beruházásokat.

A lakosság azonban nem olyan lelkes, mint Orbán Viktorék: legutóbb például Ácson adtak hangot a helyiek felháborodásuknak, miután kiderült, hogy a településen katódgyár épül. Emellett nemrég Győrben, hídfoglalással tüntettek a civilek az akkumulátorgyár ellen.

Ugyanakkor a biztonsággal is akadnak problémák: pár napja a bátonyterenyei akkumulátorfeldolgozót bírságolták meg, mert egyes hulladéktípusok esetében az engedélyben meghatározotthoz képest csaknem 1600 tonnával többet gyűjtöttek és hasznosítottak a tavalyi évben.

Továbbá pár hete egy illegális akkumulátorhulladék-raktárat találtak egy elhagyatott ikladi ipartelepen. A helyszínre még a rendőrség és a katasztrófavédelem is kivonult.

(Kiemelt képünkön Jeppe Tranholm-Mikkelsen, az EU Tanácsának főtitkára, és Orbán Viktor miniszterelnök)

Valódi Hírek