Kitört az újabb botrány: Illegális akkumulátorhulladék-raktárat találtak egy elhagyatott ipartelepen (+videó)

Hordókban állnak jelöletlenül a veszélyes hulladékok.

Egy illegális akkumulátorhulladék-raktárat találtak egy elhagyatott ikladi ipartelepen. A helyszínre a rendőrség és a katasztrófavédelem is kivonult.

Az Átlátszó arról írt, hogy A Pest megyei község határában lévő iparterületen valamikor még egy gumiabroncsok feldolgozását végző cég működött, most azonban nagy mennyiségű darált gumit „tárolnak” a helyszínen, valamint rengeteg más hulladékot is felhalmoztak a telepen, ahol egyébként négy raktár is helyet kapott.

A bedeszkázott ablakú raktárak körül szúrós vegyszerszag terjed, amelynek oka feltehetően a csarnokokban álló leselejtezett akkumulátorhulladék. A lap birtokába került fotók alapján megállapítható:

a raktárakban tárolt hordókban lítiumionos akkumulátorcellák vannak.

A fotókból kiderült az is, hogy az ikladi telepre a dél-koreai Lotte Chemical nevű vegyi anyagokat gyártó vállalat fekete porral belepett zsákjaiból is került. A cég fő tevékenységeként nagy mennyiségben állít elő különféle alapanyagokat akkumulátorgyárak számára.

A rendőrség és a katasztrófavédelmi hatóság egy bejelentése után vonult ki a telepre július 5-én. Az illegálisan tárolt hulladék vizsgálatához katasztrófavédelmi szakértők is érkeztek a helyszínre. Az üggyel kapcsolatban a bejelentő a rendőrségen is tett feljelentést.

Június végén derült ki, hogy a dél-koreai SungEel Kft. Bátonyterenyén és Szigetszentmiklóson működő üzemében nem tartottak be alapvető előírásokat, ezért a céget többször megbírságolták.

A bátonyterenyei gyárban több száz tonna, akkumulátormegsemmisítésből származó, engedély nélkül tárolt hulladékot találtak az ellenőrök egy március végi ellenőrzésen. A kormányhivatal ellenőrei erős oldószerszagot éreztek, magukon bőr- és nyálkahártya irritációt is tapasztaltak. Az üzemet akkor 31,5 millió forintra büntették a szabálytalanságok miatt.

Orosz István nyomozó az ikladi ipartelep ügyében feljelentést tett. A lap videót is készített arról, mit tapasztaltak az ikladi ipartelepen. Mint a felvételen is látható, a veszélyes hulladékok különböző zsákokban vannak, lezáratlanul és jelöletlenül.

„Elképesztőnek tartom, hogy ez 2023-ban Magyarországon megtörténik.

Azonnal értesíteni fogom a hatóságokat”

– hangzik el a riportban.

Videó:

Kapcsolódó:

Tűz ütött ki az egyik magyarországi akkumulátor-feldolgozóban – pánikba estek a lakosok

Országos balhé: Akkumulátorgyártáshoz használt magzatkárosító anyagot találtak a győri talajvízben

Kirobbant a botrány: Rosszul lettek a kormányhivatal ellenőrei az egyik akkumulátorfeldolgozóban

https://nyugatifeny.hu/2023/06/22/vegkepp-betelt-a-pohar-torkig-vannak-a-helyi-lakosok-az-akkumulatorgyarral-batonyterenyen

Valódi Hírek