Botrány: Már nem titkolhatják el Pintérék, hogy mekkora a baj

A szülők és a gyerekek újítják fel az iskolákat, mert a fenntartótól nem kapnak segítséget.

Az iskolákban általában nyáron végzik el a nagyobb felújítási munkálatokat, azonban sok intézményben a tanároknak, diákoknak és családtagjaiknak kell ezt megtennie, mert a fenntartóra hiába várnak, tőlük nem kapnak segítséget. Sőt, a fenntartó még örül is ennek a helyzetnek, és ki is használják, hogy a szülők mennyi mindent hajlandóak megtenni gyermekeikért.

A Népszava arról írt, hogy júliusban újítják fel például a dorogi Eötvös József Általános Iskola tönkrement kerítését, a szülők felé pedig már a tanévzárás előtt jelezték, hogy számítanak a segítségükre. Ugyan a felújítás minden esetben a fenntartó kötelezettsége lenne, az Esztergomi Tankerületi Központ közölte:

a tankerület legfeljebb a kerítés lábazatának kijavítását végzi el.

Így a csiszolás, a rozsdamentesítés, a festés, vagy az egyéb szakmunkák elvégzése, már a diákokra és szüleikre hárul.

„Eszközökre is nagy szükség lenne, például flexre, csiszolókra, ecsetekre”

– közölte az igazgató, aki megjegyezte, festéket egy esztergomi cégtől sikerült kapniuk, ingyen.

De úgynevezett „közösségi kivitelezéssel” készül belső falfestésre, felújításra a Dunaújvárosi Tankerületi Központhoz tartozó martonvásári Beethoven Általános Iskola is. Az intézmény ezzel kapcsolatban már nem is fordult a tankerülethez, inkább az egyik nagyobb áruházlánc közösségi programjához nyújtottak be támogatási kérelmet.

Az iskola arról tájékoztatott, hogy pályázatukat sikeresen bírálták el, de még szükség van a szavazatgyűjtésre is.

„A szavazatgyűjtési időszakban vásárlásaik után 1 zsetont kapnak, amit az áruházakban kihelyezett zsetongyűjtő pontokon dobhatnak be iskolánk pályázati programjához”

– írták.

Egy budapesti édesanya a lapnak elmondta, abban a gimnáziumban, ahova gyermeke jár, szintén a szülők festik ki a termeket, a tankerület pedig – fogalmazott – „olyan kedves”, hogy megtéríti az anyagköltséget.

Ugyanakkor

akadnak helyzetek, amikor már a szülők sem tudnak segíteni.

Az életveszélyessé vált gyömrői Fekete István Általános Iskolával kapcsolatban egymásra hárítja a felelősséget a kormányzat és az állami iskolafenntartó Klebelsberg Központ, a diákokat pedig konténer-osztálytermekben tanítják az új iskolaépület megépítéséig.

A csepeli Jedlik Ányos Gimnázium tanulói 2019-től használnak konténerekben kialakított tantermeket, a nagykőrösi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola – miután az egyik épületszárny életveszélyesé vált – diákjai szintén konténerekbe kényszerültek 2021 szeptemberében, az épület felújítása azóta sem kezdődött el. Az Encs-Fügödön található általános iskola 2021 szeptemberében égett le, a gyerekek azóta is konténerekben tanulnak – hívták fel a figyelmet.

Az áldatlan állapotokkal kapcsolatban Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke érdeklődött Pintér Sándor belügyminiszternél, többek között arról, hogy miért húzódnak el a felújítások.

A miniszter helyett Rétvári Bence államtitkár válaszolt, aki egyebek mellett azt írta: a beruházásokat egyéb, államtól független, „előre nem látható tényezők” befolyásolhatják (régészeti leletek felbukkanása, alapanyaghiány, drágulás), ennek ellenére

a köznevelési infrastruktúra-fejlesztések előnyt élveznek a kormánynál.

„Végezetül tájékoztatom, hogy átmeneti megoldásként a konténerek úgy kerülnek kialakításra, hogy a hatályos ágazati jogszabályoknak megfelelően biztosítható legyen a biztonságos nevelő-oktató munka és az ahhoz szükséges tárgyi feltételek”

– zárta válaszát az államtitkár.

Valódi Hírek