„Már csak a túlélés számít”: Lesújtó gondolatokat osztott meg a Tanítanék Mozgalom egyik alapítója

A státusztörvény miatt rengetegen fontolgatják a felmondást.

Megírtuk, hogy kedden az Országgyűlés elfogadta a státusztörvényt. Pilz Olivér, a Tanítanék Mozgalom egyik alapítója hónapokkal korábban jelezte, hogy fontolgatja a felmondását a bosszútörvény miatt. A 444.hu szerdai cikkében arról ír, hogyan látja jelenleg a helyzetet a mozgalom elszánt aktivistája.

„Több helyre is beadtam már a jelentkezésemet, egyelőre várom a visszajelzéseket. 55 évesen már nem nagyon kapkodnak az emberért, de bizakodó vagyok”

– mondta Pilz, majd hozzátette, ha nem talál másik állást, marad a közoktatásban, mert a családját el kell tartania.

Meglátása szerint pontosan erre ment ki a játék: Orbán Viktorék tudják, hogy a tanártársadalom elöregedett, így sok pedagógust a rendszerben tudnak tartani, hiszen az idősebbeknek

nincs sok lehetőségük munkahelyet váltani.

„Eleve nincs is könnyű dolgod, ha egész életedben ezt csináltad. Amikor évtizedekkel ezelőtt elkezdtünk tanítani, ez egy magasabb presztízsű munka volt, amiből feltételeztük, hogy meg fogunk tudni élni.

Mára ebből semmi sem igaz: se a magas presztízs, se a megélhetés. Sokan csak azért maradtunk a pályán, mert szeretünk tanítani, miközben az oktatás, vagy még inkább az ország 180 fokos fordulatot vett. Mostantól viszont

már csak a túlélés számít”

– fogalmazott a szakember.

Hangsúlyozta:

„Sokan gondolkodnak a pályaelhagyáson, mások rossz érzésekkel, de az ismeretlentől való félelem miatt maradni akarnak a rendszerben. Megy vagy marad, mindegy, hogy ki melyik mellett dönt, olyan nyomás van rajta, hogy segítségre lehet szüksége.

Ezért szakértők bevonásával

lelkisegélyt és tanácsadást nyújtunk,

igyekszünk különböző foglalkozásokon megmutatni nekik, hogy milyen értékeik vannak, mire képesek.”

Kiemelte:

„A Tanítanék van és lesz is, a munkát nem hagyjuk abba. Igaz, egy kicsit másra koncentrálunk, mint korábban.”

Valódi Hírek