Most érkezett: Románia nem vár tovább, azonnali, sürgős döntéseket hoztak pénteken

Fontos kérdések kerültek terítékre.

Romániában sürgősségi rendeletet fogadott el pénteken a kormány

17 alapélelmiszer árának korlátozása érdekében.

A jogszabály a következő 3 hónapban 20 százalékra korlátozza a feldolgozók és a kiskereskedők által alkalmazható megengedett árrést, a nagybani forgalmazók pedig – az adásvételek számától függetlenül – együttesen legfeljebb 5 százalékos haszonkulcsot számolhatnak fel.

A rendelet meghatározott összetételű és kiszerelésű fehér kenyérre, friss tehéntejre, „telemeára” – román sajtféleség –, joghurtra, búzalisztre, kukoricadarára, tojásra, napraforgóolajra, csirkehúsra, sertéshúsra, friss zöldségre, gyümölcsre, burgonyára és cukorra vonatkozik.

Florin Barbu mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter a kormányinfón hangsúlyozta, hogy a jogszabály nem érinti a gazdákat, az általuk előállított termékek – élelmiszerek és élelmiszeripari nyersanyagok vonatkozásában – árát maguk szabhatják meg.

Marcel Ciolacu miniszterelnök a kormányülés elején rámutatott: az árrés ideiglenes korlátozásától nem remélhető, hogy javul az ellátás a tisztességes áron elérhető élelmiszerek terén, ezért a kormány pénteken egy

600 millió eurós támogatási keretről is dönt,

amellyel a román élelmiszeripari cégek megerősödését segíti. Ez a kabinet beiktatásakor meghirdetett „gazdasági hazafiság” egyik első konkrét lépése – közölte a politikus.

Az élelmiszerárak csökkentését célzó sürgősségi rendelet a közlönyben történő megjelenésétől számított 30 nap után lép életbe. Hatályának esetleges meghosszabbításáról az alkalmazás tapasztalatai függvényében a három hónapos időszak végén döntenek.

(MTI)

(Képünkön Marcel Ciolacu román miniszterelnök látható)

Valódi Hírek