Repkednek a milliárdok az államhoz: Óriási pénzeket termel Lázár „ismerősének” dohánybiznisze

Rekordot döntött a dohányáruk eladása.

8,8 milliárd forintnyi koncessziós díjat fizetett az államnak a tavalyi év után az Országos Dohányboltellátó (Odbe) – olvasható ki a cég beszámolójából.

Az összeg több mint 3 milliárd forinttal haladta meg a 2021-es koncessziós díjat, sőt, a tavalyi árbevétel is rekordot döntött: több mint 970 milliárd forint volt.

A dohánytermékeken egyébként óriási összegeket kaszál az állam: 2022-ben 476 milliárd forint jövedékiadó-bevételt könyvelhetett a költségvetés a dohánytermékekből. Ez az összeg szintén rekord, 63 milliárddal több a 2021-es számhoz képest. Ebben azonban fontos szerepet játszott a dohánytermékek jövedéki adójának emelése.

Ráadásul a dohányáruk kiskereskedelmi eladási forgalma is rekordot döntött: a KSH szerint az összeg tavaly

1,1 ezer milliárd forint volt.

Emellett az adózott nyereség 8 milliárd fölé rúgott, a profitot pedig szinte teljes egészében kivették a tulajdonosok. A többségi részesedést a Tabán Trafik Zrt. tudhatja magáénak. Korábban írtunk arról, hogy az idősebb Sánta János érdekeltségébe tartozó cég Lázár János gazdasági holdudvarához sorolható.

Mellesleg Sánta úgy nyilatkozott az építési és közlekedési miniszterről, hogy nem barátok, csupán ismerősök, így

a tárcavezető néha kikéri az üzletember véleményét.

A kérdés akkor merült fel, amikor szárnyra kapott a hír, hogy Sántának része volt a Lázár irányítása alatt született trafiktörvény kidolgozásában. A tervezet egyik változatán ugyanis az üzletember számítógépének digitális aláírása volt látható. Sánta azonban visszautasította a feltételezést, hogy részben vagy egészben ő írta volna a tervezetet.

(via hvg.hu)

Valódi Hírek