Kitört a káosz Oroszországban: Fegyveres felkelés zajlik Putyin ellen (+videó)

Fellázadt a Wagner-vezér.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezére Telegram-csatornáján jelentette be, hogy „megállítják” az orosz védelmi minisztérium vezetőit és megölnek mindenkit, aki ellenáll. A Wagner-vezér minderről egy kétperces hangüzenet formájában számolt be.

„A Wagner katonai magánvállalat vezetői testülete döntést hozott.

Meg kell állítani azt a gonosz erőt, amely rabul ejtette az ország katonai vezetését.

Nem foglalkoznak a katonák életével. Nem érdekli őket az igazságosság. Mi visszahozzuk ezt. Meg fogjuk büntetni azokat, akik megölték ma a srácainkat, akik megöltek korábban több tízezer orosz katonát.

Arra kérek mindenkit, hogy ne álljon ellen.

Mindenkit, aki ellenáll, meg fogunk semmisíteni.

Fel fogjuk számolni azokat az ellenőrzőpontokat is, melyek az utunkba állunk. Illetve azokat a katonai repülőket is, melyek megjelennek a fejünk fölött. Mindenki maradjon nyugodt. Ne dőljenek be provokációknak. Maradjanak otthon. Ne menjenek ki az utcára azon az úton, ahol haladunk.

Aztán, ha végeztünk, visszatérünk a frontra és megvédjük a hazánkat. Az elnöki hatalom, a kormány, a belügyminisztérium, a nemzeti gárda és más minisztériumok működhetnek tovább. Mi azokkal fogunk leszámolni, akik orosz katonákat ölnek meg. Aztán visszatérünk a frontra és visszaállítjuk az igazságot a hadseregben.

Ezután igazságot teszünk Oroszország egészében”

– közölte Prigozsin.

A Wagner-csoport vezetője korábban már többször is bírálta az orosz vezetést, sőt, személyesen is konfrontálódott Szergej Sojgu védelmi miniszterrel. Prigozsin azzal vádolta meg az orosz hadsereget, hogy légicsapásokat mért a Wagner-csoport egységeire.

Egy korábbi videójában pedig rendkívül élesen szembement a Putyin-rezsim háborúban képviselt álláspontjával is, és azt mondta: Ukrajna megtámadása nem a szomszéd ország „demilitarizálásáról” vagy a „nácitlanításáról” szól, hanem csak az oligarchák érdekeit szolgálja.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte: Vlagyimir Putyin elnök tudatában van annak, hogy Prigozsin lényegében

puccsot hirdetett az orosz hadsereg ellen.

Peszkov állította: minden szükséges intézkedést megtesznek. Peszkov kijelentéseit követően az orosz FSZB büntetőeljárást indított fegyveres felkelésre való felszólítás miatt.

A Hvg.hu arról írt, hogy vészhelyzeti protokollt vezettek be Rosztovban, abban a városban, ahonnan Prigozsin szerint Sojgu irányította a csapatait ért állítólagos csapás.

Prigozsin lázadása jelenleg vezető anyag az orosz állami média valamennyi felületén, azonban a hírek szerint a konkrét üzenet továbbítását megtiltották az állami szervek, csak annyit közöl a TASzSz és a RIA, hogy az FSzB akciót indított a Wagner-vezér ellen.

Videó:

(portfolio.hu nyomán)

Valódi Hírek