Áll a bál Szekszárdon: Nem hajlandó távozni posztjáról a menesztett fideszes polgármester

A szakértők szerint is „bonyolult” a helyzet.

Még a szekszárdi önkormányzat tagjai sem tudják, hogy az általuk visszahívott Ács Rezső polgármester jelenleg hivatalban van-e, vagy sem. Ácsot még május végén mentette fel a testület polgármesteri tisztségéből – összeférhetetlenség miatt. Ács ezt nem fogadta el, ezért jogi útra terelte az ügyet.

Jelenleg jogászok elemzik a Szekszárdon kialakult helyzetet, amely akkor bontakozott ki, amikor az önkormányzat felmentette a város fideszes polgármesterét. A polgármester kifogásolta a május végén hozott döntést, hivatalába azóta is bejár, magára pedig továbbra is polgármesterként tekint.

Máté Péter, a kormánypárt helyi frakcióvezetője úgy látja, a helyzet nem egyértelmű, ugyanis olyan, mintha az Mötv (törvény
Magyarország helyi önkormányzatairól) nem ismerné ezt a helyzetet, nem egyértelműen rendelkezik erről. Hozzátette: a jogászok még vitatkoznak a rendelkezés értelmezéséről.

Az önkormányzat döntése után a Kormányhivatal nem tett észrevételt, így az jogszerűnek minősül. A döntési jogkörök a polgármester felmentése után a bizottságokhoz kerültek. Az ellenzéki frakció vezetője elmondta, ez egy egyszerű munkaügyi eljárás.

„Mivel azonnal hatályba lépett a munkaügyi intézkedés, így ő nem polgármester, nem gyakorolhatja a jogait, majd a bíróság dönt, mint más munkaügyi perben, hogy visszahelyezi vagy sem”

– mondta Bomba Gábor, a szekszárdi ÉSZ-frakció vezetője.

Egy önkormányzati ügyekkel foglalkozó ügyvéd közölte, a polgármester lépésének nincs halasztó hatálya, így

el kellene hagynia hivatalát.

„A keresetlevelet benyújtó felperes a jogszabály szerint, a közigazgatási perrendtartás szerint kérheti az azonnali jogvédelem keretében a halasztó hatály elrendelését. Ebben a kérdésben ilyenkor a bíróság dönt”

– mondta Molnár Péter ügyvéd.

A polgármester keresetlevelét megvizsgálók elmondták, ebben nem volt szó a hatályon kívül helyezésről. Az ATV Híradó stábja az ügyben kereste magát a polgármestert is, akinek ügyvédje, Schiffer András annyit árult el, hogy a július 5-i tárgyalás nyilvános lesz, addig azonban nem kívánnak nyilatkozni.

(atv.hu nyomán)

Valódi Hírek