Varju László: Az árnyékkormány költségvetése biztosítaná a pedagógusok béremelését (+videó)

Alternatív költségvetést dolgoztak ki.

Alternatív költségvetést nyújtott be a parlamentnek a Demokratikus Koalíció. A párt szerint 3400 milliárd forint átcsoportosításával emelni lehetne a béreket és a nyugdíjakat, valamint érdemben lehetne csökkenteni az emberek rezsiszámláit – többek között erről kérdezték csütörtökön az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Varju Lászlót, a DK alelnökét.

A politikus közölte: a kormány költségvetése az áremelések költségvetése, ezzel szemben a DK által kidolgozott büdzsé tervezete a béremelések költségvetése. Hozzátette: ahhoz, hogy ezt bizonyítani lehessen, elég volt a benyújtott költségvetés 10 százalékára – 3400 milliárd forintra – keresniük megoldást, hogy ezt az összeget hol költenék el máshol.

„Ennyi pénzből meg lehet oldani azt, hogy

a megélhetési válsággal küzdő emberek sokasága kaphasson segítséget (…)”

– hívta fel a figyelmet Varju László.

Arra vonatkozóan, hogy ez a pénz nem fog-e hiányozni máshonnan, úgy felelt: hiányzik majd a Budapest–Belgrád vasútvonalból, a Paks 2-ből, és majd hiányozni fog a megadóztatott szerencsejáték-oligarcháknál, akik ma nem fizetnek különadót.

Kifejtette: első lépésben ez a béremelésekre vonatkozik, amelyre 1300 milliárd forintnál is több forrást különítenének el. Varju László elmondta, ez tartalmazza a pedagógusok béremelésére is elkülönített forrásokat.

Hangsúlyozta:

a pedagógusok bérének emelése állami hatáskörbe tartozik,

ezért ezen belül „kell tudni megoldani”.

Arról, hogy a DK újraindítaná a panelprogramot, elmondta: Magyarországon 5 év alatt 500 ezer panel lakást kell felújítani, amely jelentős része a 650 ezres állománynak. Kiemelte: ez egy teljes körű felújítást jelent, amely többek között magában foglalja a szigetelésen túl, a kábelek cseréit, a berendezések cseréjét, valamint a nyílászárók korszerűsítését is.

Hozzátette: ebbe belefér még 1 millió olyan társasház és családi ház is, ahol ugyanezeket a munkákat el kell végezni.

Videó:

(atv.hu nyomán)

Valódi Hírek