Váratlan fordulat: Nagy Márton máris bejelentette, a kormány visszatáncolna a céljától

Eddig nem erről volt szó.

Nagy Márton fontolóra venné a jelenlegi 2-4 százalékos inflációs cél emelését

– olvasható a Magyar Nemzetben megjelent írásában. A miniszter szerint egy gyors ütemben felzárkózó gazdaságban ez nem szükségszerűen elvárt.

A gazdaságfejlesztési miniszter szerint globális folyamatok jelenleg olyan árfelhajtó hatással bírnak, amelyek a jövőben munkaerő- és tőkehiányt eredményezhetnek.

Ezek közé tartozik a Nyugat-Kelet közötti gazdasági háború költsége, a globalizáció átrendeződése, egyes országok potenciális valutaháborúi, a globális zöld átállás és az időjáráshoz kapcsolódó katasztrófák. Ezen kívül a népesség elöregedése miatti munkaerőhiány béremelési nyomást gerjeszt, ami inflációt okozhat.

A miniszter úgy véli,

a magasabb inflációs cél hozzájárulhatna a reálkamatlábak csökkentéséhez,

ösztönözve ezzel a fogyasztást, a beruházásokat, és így a gazdasági növekedést is.

Az infláció elleni harcnál a kormány számára fontosabb a gazdasági növekedés élénkítése. Ennek ellenére a kormányzati intézkedések, mint az árstopok és a kedvezményes hitelprogramok, tovább növelhetik az inflációt, és gyengíthetik a jegybank infláció elleni küzdelmének hatékonyságát.

Az infláció ellen egyébként aláírásgyűjtésbe kezdett a DK. A két hétig tartó akciójuk során 1000 helyszínre települnek ki, és online is alá lehet írni az ívüket.

Valódi Hírek