Kitört a botrány: A tanári kar egyharmada készül felmondani az igazgató miatt egy etyeki iskolában

Alkalmatlannak tartják, de fideszes kapcsolatai miatt leválthatatlan.

Felmondását tervezi az etyeki általános iskola tanári karának egyharmada, így pedig kérdésessé válhat a következő tanév megkezdése, valamint veszélybe kerülhet Etyeken az oktatás.

A tantestület és a szülői munkaközösség már évek óta küzd a Német Nemzetiségi Általános Iskola igazgatójával, eredménytelenül. Az információk szerint Nyeste Ferenc igazgató nem végzi el a feladatait, alkalmatlansága miatt pedig lehetetlen vele együtt dolgozni, viszont mindezek ellenére a fideszes polgármester támogatását élvezi, amiért leválthatatlannak bizonyul.

Zólyomi Tamás polgármester már többször is szerepelt a nyilvánosságban azzal, hogy összetűzésbe került a véleménye szerint vele és az igazgatóval szemben „ellenségeskedő” helyi tanárokkal. Úgy fogalmazott: a „hazudós baloldali-»független« média” is, „az etyeki »besúgók«” segítségével beszámolt ezekről az esetekről.

Zólyomi tavaly nyáron, a kormány melegellenes kampányát alapul véve Facebook-oldalán arról írt, hogy az általános iskola egyik falára festett szivárványt LMBTQ-propagandának vélte. Akkor közölte: „most már mindenki láthatja”, hogy a politika „erősen jelen van, ráadásul ijesztő formában” az iskolában, amit onnan közös erővel ki fognak zárni.

Zólyomi egy őszi bejegyzésében pedig arról értekezett, hogy az iskola tanárai és diákjai azért nem voltak ott a falu aradi vértanúkra emlékező ünnepségén, mert ideológiai alapon szövetkeznek ellene és az igazgató ellen.

„Sajnos iskolánkban működnek olyan tanárok, akik megegyeztek abban, hogy amíg ilyen polgármestere van Etyeknek, addig ők nem hajlandóak sem felkészíteni diákjaikat, sem részt venni települési rendezvényeinken. Dolgozni fogunk érte, hogy

a mételyezőket, ármánykodókat, ferde gondolkodásúakat közösségünk kivesse magából”

fogalmazott Zólyomi.

Az iskola tantestülete és a szülői munkaközösség azonban jelezte: nincsen szó semmiféle „ideológiai alapú szervezkedésről”. Szerintük a probléma az, hogy Nyeste egészen egyszerűen nem végzi el a munkáját. Ezért az iskola nem működik megfelelően, nem fejlődik, ha pedig a tanárok és a szülők által alkalmasnak tartott ember pályázik a posztra, őt a település vezetése elutasítja.

A közelmúltban Vidra Gabriella mestertanár és az igazgatóhelyettes is beadta lemondását az igazgató miatt. Így vele ötre nőtt az iskolából április óta távozók száma, további három tanár jelezte, gondolkodnak a felmondáson, ketten pedig idén vonulnak nyugdíjba.

Így

a 26 fős tantestületből tíz tanár távozna az iskolából.

Amennyiben ez bekövetkezik, úgy borítékolható, hogy nem lesz elég szaktanár, aki például magyart, történelmet, vagy matematikát oktasson – hívták fel a figyelmet körlevelükben a szülők, amit a 444.hu egyik olvasója küldött el a lapnak.

A tanárok távozásának hírére a szülők kétségbeesésüknek adtak hangot, és elkezdték tömegesen átjelenteni gyerekeiket a környékbeli településekre. Közülük már most több iskolától kapták azt a választ, hogy

megteltek az etyekiek miatt, és több tanulót nem tudnak felvenni.

Vidra Gabriella elmondta, hogy mind a tanárok, mind a szülők számtalanszor elmondták a régi-új igazgatónak, a polgármesternek és az önkormányzatnak is szakmai kritikáikat. Több év sikertelen próbálkozás után pedig azt is közölték, hogy

Nyestét nem tartják szakmailag alkalmasnak a posztra, és ezért nem tudnak együtt dolgozni vele.

Végtére is minden alkalommal süket fülekre találtak – mondta a pedagógus.

„Az igazgató gyakorlatilag nem vezeti az iskolát. A jéghegy csúcsa, hogy a tanárok nem kapnak meg fontos infókat, és ezért káoszba fullad a munka. Tavaly nem készítette el az iskola éves munkatervét, sem az év végi beszámolókat. Akkor lemondott az iskola összes munkaközössége, mert megelégeltük, hogy az alapvető feladatokat nekünk kell megcsinálni helyette”

– mondta Vidra Gabriella, aki arról is beszélt, hogy 2022-ben Nyeste kinevezésének végéhez közeledve megkérték, ne pályázzon újra, de az igazgatót azóta újra kinevezték Nyestét egy évre, aki így megbízottként vezeti az iskolát.

Nyeste idén ismét beadta további öt évről szóló igazgatói pályázatát, ami azóta a nemzetiségi önkormányzaton is átment, már csak Pintér Sándor Belügyminisztériumának jóváhagyása szükséges az újabb kinevezéshez.

A lap kereste Nyeste Ferencet az ügyben, aki azt válaszolta, hogy nem nyilatkozik nekik, majd rájuk csapta a telefont.

(444.hu nyomán)

(Címlapkép: illusztráció)

Valódi Hírek